Unul dintre hackerii care au atacat camerele video din Washington, extrădat în SUA

Magistraţii Curţi de Apel Bucureşti au admis, marţi, cererea de extrădare venită din partea SUA pentru cei doi hackeri români care au spart sistemul de supraveghere al Poliţiei din Washington, Mihai Alexandru Işvanca (25 de ani) şi Eveline Cismaru (28 de ani), însă în cazul tânărului au amânat predarea până la soluţionarea unui dosar aflat la DIICOT Bacău sau, în caz de condamnare, până la punerea în libertate a acestuia.

De asemenea, instanţa a stabilit eliberarea lui Mihai Alexandru Işvanca, arestat preventiv pe 16 decembrie. În ceea ce o priveşte pe Eveline Cismaru, judecătorii au decis menţinerea arestării provizorie la domiciliu, în vederea predării, până la data de 14 martie.

Decizia nu este definitivă.

Sursa Zilei relata pe 21 decembrie anul trecut că doi hackeri români sunt acuzați de autoritățile din SUA că au penetrat fraudulos camerele de supraveghere video ale poliției din Washington.

Atacul ar fi avut loc într-un interval de patru zile de la începutul lunii ianuarie 2017.

Autoritățile americane anunțau că aproape două treimi din camerele de supraveghere din Washington DC au fost blocate de doi hackeri români, aceștia încercând apoi să șantajeze autoritățile americane. Totodată au pus în pericol şi zona Casei Albe. Cei doi sunt acuzați și că au încercat să șantajeze prin intermediul unor viruși de tip malware, potrivit unei declarații date de agentul Secret Service, James Graham.

Cei doi au operat din afara SUA, fiind acuzați că s-au infiltrat în 65% dintre camerele de supraveghere instalate în orașul Washington, adică 123 de unități din cele 187 din oraș. 

Hackerii români sunt acuzați și că au folosit computerele la care erau conectate camerele de luat vederi pentru a distribui viruși de tipul ransomware, prin e-mailuri. 

R.D.

NICIUN COMENTARIU