15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 8:08
No menu items!

Unul dintre cei mai puternici furnizori de medicamente va intra în insolvență. Vezi cine și motivele

spot_img

Exclusiv: ADM Farm va intra în insovență. Care sunt motivele

Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de medicamente din România va intra în insolvență, pentru a se proteja de creditori, potrivit unor surse din interiorul companiei. Mai mulți angajați au fost anunțați că firma va cere judecătorilor de la Tribunalul București să intre în insolvență voluntară.

Potrivit informațiilor publice ale Ministerului Finanțelor, datoriile companiei la sfârșitul anului trecut erau de 591,3 milioane de lei, iar creanțele de 443,1 milioane de lei.

Compania a avut anul trecut venituri de 799,6 milioane de lei și un profit net de 2 milioane de lei, cu un număr mediu de salariați de 494. Este vorba despre ADM Farm, care s-a aflat în primii cinci furnziori de medicamente din România.

Contactat de Sursa Zilei, Alin Iosep, unul dintre acționari, nu a dorit să confirme sau să infirme această informație. Dan Ștefan, directorul executiv al companiei, a infirmat.

Compania a intrat în vrie în luna august a anului trecut, când Dragoș Pop, director și acționar al ADM Farm, a decedat.

În prezent, ADM Farm este deținută, în mod indirect – prin Enterprise Contexpert, de Alin Iosep – 49,02%, Andreea Pop (fiica lui Dragoș Pop) – 38,24% și Elena Pop (soția lui Dragoș Pop) – 12,74%. În fapt, pachetul majoritar este controlat de Elena Pop, întrucât Andreea Pop este minoră.

O mare parte din datorii a fost făcută în perioada septembrie 2011 – august 2013, când administratorul companiei a fost Octavian Iacob.

Acesta este un personaj controversat în industria ”farma” din România. În perioada 2007-2011, Iacob a fost director executiv al Farmexpert. Prin prelucrarea abuzivă a unor date comerciale și contabile, Iacob a cerut un comision de succes de ordinul a câteva sute de mii de euro de la Farmexpert, care a refuzat să plătească. În martie 2013, Iacob a pierdut procesul cu Farmexpert la Tribunalul București.

La ADM Farm, Iacob a acționat prin intermediul propriei societăți de consultanță – Iacob Consult SRL. În 2011, Iacob Consult a avut venituri de 500.000 de lei, iar în 2012 – de 1,5 milioane de lei. Comparativ, compania pe care o administra, a avut venituri în scădere – de la 823 la 799 milioane de lei, iar profitul a scăzut de la 8,8 la 2 milioane de lei.

În aprilie 2013, acționarii au decis limitarea puterii de decizie a lui Iacob, inclusiv prin plafonarea valorilor de achiziție în contractele  pe care le putea încheia fără acordul lor. În prezent, Octavian Iacob este director comercial al Teva Pharmeceuticals România.

Într-un comunicat din luna iunie a acestui an, ADM Farm a anunțat că Elena Pop este noul CEO, iar obiectivul de management este consolidarea pe piaţa distribuţiei de medicamente şi retail farma şi intrarea în top 5 al distribuitorilor de medicamente autohtoni.

Obiectivul inițial era o cifră de afaceri anuală de 220 de milioane de euro pentru 2013.

ADM Farm s-a înființat în 1998. În 2012, ADM Farm a atins o cotă de piață pe retail de 6% în valoare și 9,12% în volum, ceea ce înseamnă ocuparea locului 6 în topul celor mai mari distribuitori de pe piata locală.

Principalii competitori pe această piață sunt grupul A&D Pharma, Farmexpert, Farmexim, Fildas, Polisano și Europharm Distribuție.

Vlad Bârleanu

foto: admfarm.ro