19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 9:08
No menu items!

Unul din opt bărbaţi deţine gena infarctului

spot_img

infarct

O variaţie genetică ce creşte cu 38% riscul bărbaţilor de a face infarct a fost descoperită de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Duke din North Carolina, precizează dailymail.co.uk.

Gena defectuoasă, descoperită la un bărbat din opt, creşte cu 38% riscul de infarct pentru bărbaţii cu afecţiuni cardiace, precum şi riscul de a muri în şase ani de la dezvoltarea unei astfel de maladii. Totodată, un număr redus de femei – între 2 şi 3% – prezintă această genă defectuoasă.

În viitor, prezenţa genei ar putea fi detectată la bărbaţii cu afecţiuni cardiace, cu ajutorul unor teste, aceştia putând primi tratamentul adecvat. Tratarea persoanelor sănătoase, purtătoare ale genei, ar putea, să împiedice complet producerea infarctului.

Redford Williams, profesor la universitatea americană, a demonstrat că oamenii purtători ai acestei gene produc de două ori mai mult cortizol (denumit şi hormonul stresului) când sunt expuşi unei presiuni psihologice.

Timp de şase ani,  profesorul a urmărit mii de pacienţi cu afecţiuni cardiace, descoperind că subiecţii cu sensibilitate crescută la stres, din cauza mutaţiei genetice, aveau un risc mai crescut de infarct, precum şi un risc mai mare de deces – prezenţa genei fiind la fel de dăunătoare ca fumatul şi obezitatea.

Williams consideră că noua genă descoperită este diferită de alte gene responsabile pentru producerea infarctului prin faptul că sporeşte riscul acestei boli.

Dacă descoperirea va fi confirmată de cercetări ulterioare, pacienţii cu boli de inimă vor putea primi medicamente care să încetinească producerea cortizolului, conform studiului publicat în revista PLoS ONE.

C.A.