sâmbătă, 28 noiembrie 2020 - 1:31

Unul din cinci vânzători din magazinele alimentare a trecut prin Covid. Majoritatea, fără să știe

Instanța decide repunerea în funcție și plata salariilor fostului șef Secție ATI de la Spitalul Universitar, Adriana Nica

Tribunalul București a decis că demiterea Adrianei Nica de la șefia secției ATI II din spitalul Universitar de Urgență a fost abuzivă, astfel că...

Crinuța Dumitrean, condamnată la peste șase ani de închisoare pentru retrocedările semnate lui Horia Simu

Crinuţa Dumitrean, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani şi...

Lucian Duță, șase ani de închisoare și confiscarea conturilor din Elveția, pentru contractele semnate ca șef al CNAS

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucureşti, la şase ani de închisoare...

Germania îndeamnă statele UE să închidă pârtiile de schi pentru a ține sub control coronavirusul

Pe măsură ce se apropie sezonul de sărbătorilor de iarnă, relațiile europene se tensionează pe tema schiului. Germania solicită o abordare coordonată la nivelul...

Aproximativ 20% dintre lucrătorii din magazinele alimentare au avut Covid-19 și majoritatea nu au simptome, a constatat studiul. Munca într-un magazin alimentar pune angajații într-un risc serios de infecție, a constatat un nou studiu american, în special cei care trebuie să interacționeze cu clienții, relatează CNN.

Acești lucrători au devenit probabil o „sursă de transmisie semnificativă” pentru Covid-19, fără să știe măcar că majoritatea studiului erau asimptomatici.

Analiza, publicată joi în revista Occupational and Environmental Medicine, este prima care demonstrează rata semnificativă de infecție asimptomatică, riscurile de expunere și suferința psihologică pe care lucrătorii din alimentație le-au simțit în timpul pandemiei.
În cadrul studiului, 20% din cei 104 lucrători alimentari testați la un magazin din Boston în luna mai au avut teste pozitive de tampon nazal.

Aceasta a fost o rată de infecție semnificativ mai mare decât cea observată în comunitățile din jur, au spus cercetătorii. Lucrătorii care au avut de-a face cu clienții au fost de cinci ori mai predispuși să dea rezultate pozitive pentru Covid-19 decât colegii din alte funcții.
Dar trei din patru dintre cei care au testat pozitiv nu au avut simptome.

„Am fost cu siguranță surprinși să vedem că erau atât de mulți oameni care erau asimptomatici”, a spus dr. Justin Yang, profesor asistent la Școala de Medicină a Universității din Boston și cercetător la Școala de Sănătate Publică de la Harvard care a lucrat la studiu. “Acest lucru este cu siguranță foarte alarmant, deoarece înseamnă că angajații magazinelor cu amănuntul sunt expuși clienților și servesc ca intermediari pentru virus – ca aproape un super-distribuitor.”

Muncitorii din studiu au încercat să ia măsuri de precauție. Aproape toți, 91%, au declarat că poartă o mască de față la serviciu și 77% au spus că poartă și măști în afara serviciului. Cu toate acestea, doar aproximativ 66% au spus că sunt capabili să practice distanțarea socială în mod constant la locul de muncă.

Această incapacitate de distanță socială a avut un impact emoțional, precum și fizic. Aproape un sfert dintre persoanele care lucrează în serviciul de asistență pentru clienți au declarat că au probleme cu anxietatea și depresia, comparativ cu 8% dintre lucrătorii care nu au trebuit să interacționeze cu clienții. Studiul a constatat că angajații care au făcut naveta la locul de muncă cu bicicleta, mașina sau mersul pe jos au fost mai puțin predispuși la depresie decât cei care au folosit transportul public.

Cel puțin 108 lucrători alimentari au murit și mai mult de 16.300 au fost infectați sau expuși la Covid-19, a declarat joi Uniunea Internațională a Muncitorilor Alimentari și Comerciali (UFCW). Sindicatul reprezintă 1,3 milioane de angajați.

Ratele de infecție în rândul lucrătorilor din acest studiu par mari, a spus Yang. Prin comparație, un studiu anterior al infecțiilor cu Covid-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății olandeze a constatat că rata infecției a fost de aproximativ 10%.

Yang a spus că speră ca acest studiu să determine guvernul și proprietarii de magazine să ofere o mai bună îndrumare, teste de rutină și protecție pentru lucrătorii din magazinele alimentare.

Pârtii deschise și zeci de mii de turiști așteptați la ski pe Vala Prahovei

Minivacanţa de 1 Decembrie şi sărbătoarea Sfântului Andrei, vor umple Valea Prahovei de turişti, care vor avea voie să meargă în drumeţii pe munte,...

Pelerinajul de Sfântul Andrei, interzis în continuare de judecătorii constănțeni

Judecătorii Tribunalului Constanţa au respins, vineri, ca fiind inadmisibilă, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea, pe 30 noiembrie, a...

Constanța, dovada vie că restricțiile sunt de formă. În carantină, numărul infectărilor nu scade

Una dintre localitățile aglomerate în care s-a instituit carantina arată ca în orice altă zi normală, în care nu sunt impuse restricții suplimentare. Aceasta...

Iohannis, contrazis de Bruxelles. Numărul infectărilor nu va scădea până la sfârșitul anului

Garanțiile oferite cu un optimism debordant de președintele Klaus Iohannis în privința evoluției epidemiologice până la sfârștiul anului sunt contrazise de date oficiale ale...

Fostul șef al DGIPI anunță că dosarul său a rămas fără obiect

Fostul șef al DGIPI, Gelu Oltean, explică, pe blogul personal, că dosarul în care a fost arestat nu mai are obiectul infracțiunii de care...