4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 21:55
No menu items!

Universitatea Ecologică păcălește candidații că pot deveni grefieri

spot_img

Universitatea Ecologică a scos, la admiterea din anul universitar 2014-2015, 150 de locuri la Colegiul Universitar, pentru calificarea de grefier, după doar un an de studii. Recrutarea grefierilor se face însă numai de către Școala Națională de Grefieri, care aparține de Ministerul Justiției.

grefier

CSM a atenționat Ministerul Justiției, dar și pe cel al Educației că Universitatea Ecologică are o ofertă educațională ilegală. Pe pagina universității, la Colegiul Universitar, se precizează organizarea de studii postliceale pentru mai multe calificări – de la agent imobiliar la kinetoterapeut, dar și … grefier.

Condiția să devii grefier, după metodologia universității Ecologice, este să îți plătești taxele timp de un an, pentru că admiterea e foarte simplă – analiza dosarului (cerere, copie certificat, aviz medical, fără diplomă de studii de drept) și un interviu. Colegiul Universitar are 150 de astfel de locuri.

Grefierii sunt personal auxiliar de specialitate al instanțelor, parchetelor de pe lângă instanțe și personalului din cadrul Institutului de Expertize Criminalistice. Recrutarea grefierilor se face prin Școala Națională de Grefieri, cu avizul CSM. Sau, dacă sunt posturi vacante, instanța sau parchetul care are nevoie de grefieri organizează concurs, potrivit regulamentelor CSM.

O simplă lecturare a paginii Școlii Naționale de Grefieri îți arată că pentru admitere, la jumătate dintre specializări ai nevoie de diplomă de facultate de drept, iar l cealaltă jumătate, de diplomă de bacalaureat. După înscriere, concursul se desfășoară sub forma de examen scris, din procedura penală, din procedura civilă și din organizarea juridică. Chiar dacă ești admis la concursul scris dosarul merge la o altă verificare în CSM, verificarea bunei reputații (cazier, verdict CNSAS, litigii, alte antcedente).

 Nici în nomenclatoarele calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar, întocmite de ministerul Muncii, meseria de grefier nu figurează printre calificările la care se poate elibera un certificat simplu.

M. Nedelcu