17.8 C
București
joi, 26 mai 2022 - 4:20
No menu items!

Uniunea Europeană solicită consultări cu Rusia în cadrul OMC

spot_img

Uniunea Europeană a solicitat, vineri, consultări cu Rusia în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) cu privire la restricțiile la export impuse de Moscova asupra produselor din lemn, se arată într-un material publicat pe site-ul Comisiei Europene, potrivit Antena3.

Conform sursei citate, UE arată că restricțiile impuse sunt extrem de dăunătoare pentru industria de prelucrare a lemnului din Uniune, care se bazează pe exporturile din Rusia.

În plus, aceste restricții creează o incertitudine semnificativă pe piața mondială a lemnului.

Începând cu octombrie 2020, când autoritățile de la Moscova au anunțat aceste măsuri, UE a purtat mai multe discuții cu Rusia, fără succes. Măsurile au intrat în vigoare în ianuarie 2022.

Mai precis, UE contestă:

  • Creșterea taxelor la export pentru anumite produse din lemn – de la 13% – 15% la 80%;
  • Reducerea numărului de puncte de trecere a frontierei pentru exporturile din Rusia de produse din lemn către UE. Rusia a redus numărul de puncte de trecere a frontierei care gestionează exporturile de lemn către UE de la peste 30 la un singur punct, care se află la Luttya, în Finlanda.

Consultările în materie de soluționare a litigiilor pe care UE le-a solicitat reprezintă prima etapă a procedurilor de soluționare a litigiilor în cadrul OMC.

Dacă ele nu conduc la o soluție satisfăcătoare, UE poate solicita ca OMC să instituie un comitet care să ia o decizie cu privire la acest litigiu.