Unități NATO vor fi desfășurate în Polonia, România, Bulgaria și în țările baltice

Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, acestea urmând să ajute la coordonarea forței create ca reacție la acțiunile Rusiei din Ucraina

Jens-Stoltenberg

NATO a anunțat vineri că va desfășura unități de mici dimensiuni în șase țări din estul Europei – Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria – pentru a ajuta la coordonarea forței create ca reacție la acțiunile Rusiei din Ucraina, relatează agenția Associated Press, citată de ABC News.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat vineri, într-o conferință de presă la Bruxelles, că unitățile vor fi primele de acest tip în cele șase țări. Miniștrii apărării din cele 28 de state membre NATO vor discuta despre noua forță de reacție, care poate interveni rapid în orice punct sensibil din Europa, la reuniunea acestora din 5 februarie.

Stoltenberg a mai spus că țările care vor oferi cele câteva mii de militari care vor fi pregătiți a fi desfășurați ar urma să fie anunțate săptămâna viitoare. Norvegia, Germania și Olanda sunt pregătite să contribuie.

Fiecare unitate ar urma să cuprindă doar câteva zeci de militari. Unitățile vor programa și pregăti exerciții militare și vor oferi servicii de comandă și control pentru orice întăriri de care noua forță de reacție ar avea nevoie.

Vor avea un rol cheie, deoarece vor reprezenta legătura între forțele naționale și forțele NATO. Vor face planuri, vor organiza exerciții, pentru a oferi unele elemente-cheie de comandă pentru întăriri.

Jens Stoltenberg
secretar general NATO

Forțele NATO au desfășurat 200 de exerciții militare în 2014, iar Stoltenberg a promis că acestea vor continua, în contextul în care Alianța se adaptează la prezența tot mai mare a avioanelor de război rusești în spațiul aerian european. NATO a interceptat anul trecut peste 400 de avioane militare rusești.

NICIUN COMENTARIU