28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 15:42
No menu items!

UNIFARM cere deblocarea şi utilizarea de urgenţă a stocului său de echipamente şi materiale sanitare pentru combaterea COVID-19

spot_img

UNIFARM vrea să cedeze sute de ventilatoare, milioane de măști și alte materiale sanitare, în valoare de 650 de milioane de lei, Departamentului pentru Situații de Urgență. Pentru ca acest lucru să fie posibil este necesară modificarea legii, întrucât materialele sunt blocate în depozit.

”Conducerea interimară a UNIFARM SA cere de urgenţă modificări legislative pentru deblocarea operaţională a companiei şi punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziţionat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale”, anunţă compania.

Conform UNIFARM, achiziţionarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în perioada stării de urgenţă din anul 2020, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat “nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei”. 

”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, precizează compania.

Potrivit sursei citate, pentru ca stocul de materiale să fie cedat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, „în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar”.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, luni, să solicite ajutor internaţional pentru medicamentul Tocilizumab şi pentru concentratoare de oxigen de 10 litri. Stocurile au fost completate prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, dar mai sunt necesare astfel de medicamente şi echipamente.

                                                                                                                    Adina Silav