-3.2 C
București
joi, 20 ianuarie 2022 - 9:48
No menu items!

UNICEF: Numărul adolescenților care au murit de SIDA s-a triplat

spot_img

Numărul adolescenților care au murit de SIDA s-a triplat în ultimii 15 de ani, în cele mai multe cazuri boala fiind contractată în copilărie, arată un raport UNICEF publicat vineri și citat de AFP.

SIDA este principala cauză de deces în rândul adolescenților (cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 de ani) din Africa și a doua în rândul adolescenților din întreaga lume.

“Dintre persoanele infectate cu virusul SIDA (HIV), adolescenții sunt singurul grup pentru care cifrele privind mortalitatea nu sunt în scădere”, susține raportul.

“Cei mai mulți adolescenți care mor de boli legate de SIDA au contractat virusul HIV atunci când erau copii, în urmă cu 10 sau 15 ani, atunci când mai puține femei gravide și mame seropozitive aveau acces la un tratament antiretroviral pentru a preveni riscul de transmitere HIV de la mamă la copil”, se indică în raport.

Mulți dintre acești copii au ajuns la vârsta adolescenței fără să știe că sunt seropozitivi.

În rândul adolescenților cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, 26 de noi infecții apar în fiecare oră, iar aproximativ jumătate dintre cele două milioane de adolescenți de 15-19 ani seropozitivi se află în doar șase țări: Africa de Sud, Nigeria, Kenya, India, Mozambic și Tanzania.

Din cele 2,6 milioane de copii sub 15 ani seropozitivi, doar unul din trei se află sub tratament.

Începând cu anul 2000, aproape 1,3 milioane de noi infecții în rândul copiilor au fost evitate, în mare parte datorită progreselor înregistrate în ceea ce privește prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil. În 2014, trei din cinci femei gravide cu HIV-pozitiv au primit tratament antiretroviral pentru a preveni transmiterea virusului la copii lor.