3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:05
No menu items!

Ungaria va finanța o facultate de Finanțe la Târgu Mureș, într-un plan mai larg de subminare a teoriilor neoliberale

spot_img

Puterea de la Budapesta vrea să susțină politicile economice etno-centriste

 matolcsy

Banca Națională a Ungariei va finanța cu 200 de miliarde de forinți (635 mil. €) patru fundații care vor sprijini educația în domeniul economic și financiar, unul dintre proiecte fiind o facultate din Târgu Mureș, a afirmat guvernatorul Gyorgy Matolcsy, potrivit publicației Budapest Business Journal.

Scopul este crearea unor noi generații de ”economiști ungari” care să nu fie tributari ”doctrinelor învechite și greșelilor școlii economice neoliberale”.

În ultimii ani, premierul Viktor Orban a împins Ungaria înspre adoptarea unei politici economice bazate pe naționalizări, control centralizat și refuzul politicilor neo-liberale promovate de UE și FMI și Banca Mondială.

Matolcsy (foto) s-a lăudat cu rezultatele politicii sale economice ”neortodoxe” din perioada 2010-2013, când a fost ministru al Economiei.

Această contribuție va proveni din profiturile Băncii Centrale, nu din buget.

Banii se vor duce spre o facultate de Economie-Finanțe din Kecskemet (centrul Ungariei), o facultate de Finanțe la Târgu Mureș, o școală doctorală și un centru de pregătire – în Budapesta.

Suma promisă de Banca Centrală este cu 50% mai mare decât suma alocată de stat anual pentru tot învățământul superior.

V.B.