9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 4:36
No menu items!

Ungaria nu-și face griji în privința gazelor. Viktor Orban anunță că va semna un nou acord cu Rusia pentru livrarea de gaze înainte de finalul verii

spot_img

Ungaria se așteaptă ca un acord privind suplimentarea livrărilor de gaze naturale rusești să fie semnat în această vară, a anunțat, vineri, premierul ungar Viktor Orban la postul public de radio, relatează Reuters.

Cele două țări au început deja discuțiile privind achiziționarea a 700 de metri cubi de gaze rusești de către Ungaria în plus față de volumul asigurat prin contractele pe termen lung semnate între Moscova și Budapesta.

„Ungaria va avea destul gaz”, a spus Orban, adăugând că „negociem cu rușii să cumpărăm încă 700 de milioane de metri cubi de gaz – această înțelegere poate fi făcută în această vară – și apoi vom fi în siguranță.”

Potrivit datelor companiei Gas Infrastructure Europe, rezervele de gaze naturale ale Ungariei sunt ocupate în proporție de 50%, ceea ce acoperă doar 29% din consumul anual al țării.

În urma unui acord pe 15 ani cu Gazprom, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin gazoductele care traversează Bulgaria și Serbia și încă 1 miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.

Ungaria este dependentă de gazele rusești în proporție de 85% și se opune ferm sancționării importurilor de gaze din Rusia.

De altfel, Ungaria a fost  singura țară UE care a votat împotriva acordului prin care statele Uniunii Europene au convenit reducerea cu 15% a consumului de gaz natural, calificându-l ca fiind „inaplicabil”.

                                                                                                                    Adina Silav