15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 1:59

Ungaria nu mai are nevoie de serviciile FMI

spot_img

Ungaria nu mai are nevoie de serviciile FMI

Ungaria nu mai are nevoie de serviciile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi în acest sens solicită închiderea reprezentanţei acestuia la Budapesta şi întreruperea cooperării, l-a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, pe directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Ungaria speră să iasă din criză prin forţe proprii. Țara a făcut față perioadei dificile doar datorită creditului de 20 de miliarde oferit de FMI, iar acordul a fost semnat predecesorul lui Viktor Orban.

Matolcsy a declarat că Ungaria nu are nevoie de ajutorul FMI şi promis să plătească în totalitate şi anticipat, până la sfârşitul anului, toţi banii contractaţi în urmă cu 5 ani. Potrivit acestuia, guvernul a reuşit să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB, nivel prevăzut în acordul de la Maastricht, semnat de toţi noii membri ai UE. Guvernul ungar, afirmă Matolcsy, a reuşit să reducă şi datoria de stat.

Relaţiile dintre Budapesta şi FMI nu au fost niciodată foarte bune, însă în 2010, când la putere în această ţară est-europeană a venit Viktor Orban, acestea s-au deteriorat şi mai mult, iar în prezent au ajuns la cel mai scăzut nivel posibil, săptămâna aceasta acutizându-se .

Marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, care înainte a fost ministru al economiei, i-a scris directorului FMI, cerându-i să închidă reprezentanţa fondului în Ungaria, pentru că serviciile acestuia nu mai sunt aici necesare. FMI a răspuns că termenul de şedere al reprezentantului fondului în Ungaria expiră la sfârşitul lui august şi, în virtutea solicitării guvernului Orban, nu va fi prelungit.

C.I.