9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 1:55

Unde se află Bulgaria față de România în procesul de aderare la zona euro

spot_img

Un profesor de la Academia Bulgară de Științe apreciază drumul parcurs de România

ue-bulgaria-romania

Bulgaria se află cu mult în urma României pe drumul spre aderarea la zona euro, consideră o expertă bulgară, potrivit Novinite.

Profesorul Tatiana Hubenova, de la Academia Bulgară de Științe (BAN), spune că aderarea la zona euro va garanta o mai bună supervizare bancară și stabilitate financiară.  Hubenova a subliniat că Banca centrală a României s-a concentrat pe educația financiară în timpul crizei și pregătirea țării pentru adoptarea monedei euro.

Experta bulgară a remarcat de asemenea că România a parcurs deja etape ale unei armonizări mai mari cu exigențele aderării la Uniunea Bancară Europeană. Ea a adăugat că România a înregistrat rezultate bune în privința stabilității monetare și educației financiare.

România și-a stabilit ca obiectiv să adere la zona euro în 2020, amintește Novinite.  Guvernul bulgar și-a exprimat de asemenea dorința de a intra în „camera de așteptare” a zonei euro.

Acum câțiva ani, Bulgaria îndeplinea criteriile tehnice de aderare la zona euro — un deficit bugetar de sub 3%, inflația sub 2% și raportul îndatorare-PIB sub 60%. Cu toate acestea, UE are cerințe suplimentare pentru Bulgaria, inclusiv educație financiară.  În ceea ce privește criteriile tehnice, Bulgaria nu-l respectă pe cel referitor la deficitul bugetar, în prezent depășind 3%, adaugă Novinite.

Emanuel Stan