21.1 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 8:58
No menu items!

Unde pleacă românii în concediu în acest an

spot_img

Românii și-au planificat deja concediile din acest an. Majoritatea, 78% dintre ei, aleg destinațiile europene.

După cum arată cel mai recent studiu realizat de agenția de turism online Vola.ro, 64.5% dintre românii intervievaţi susțin că au planuri pentru vacanță în următoarele 3 luni, 28.2% vor să călătorească în următoarele 3-6 luni, în timp ce 7% își doresc acest lucru în următoarele 6-9 luni.

Multe companii aeriene au anunțat deja o extindere a portofoliului de rute pentru această vară, ceea ce înseamnă că turiștii vor avea la dispoziție numeroase opțiuni de destinații din care pot alege.

Destinațiile europene rămân însă și în acest an în topul preferințelor românilor (78% dintre turiști spun că vor alege din nou destinațiile europene în acest sezon). Există, însă, un interes crescut și pentru zonele non-europene: 14.7% dintre respondenți vor să-și petreacă vacanța în afara continentului, în țări precum Israel, Iordania, Emiratele Arabe, Thailanda, Mexic. Nici România nu a fost uitată: 7.3% dintre români vor alege destinațiile interne pentru concediul de vara.

Iar, 50% dintre participanții la studiul Vola.ro spun că și-au ales deja locul în care vor ajunge vara aceasta, dar nu au cumpărat biletele de avion. 30.6% dintre ei nu au nimic planificat încă, pe când 17.2% susțin că întreaga lor vacanță este deja achitată și planificată.

De asemenea, 55.9% își doresc mai multe city-break-uri pentru aceasta vară, semn ca excursiile scurte în Europa, de 3-5 zile, încă sunt în topul preferințelor românilor. La polul opus, 40.9% dintre respondenți au votat opțiunea unui concediu prelungit.

Cât despre perioada aleasă  pentru vacanță, septembrie este luna preferată de călătorie a românilor (29.6% dintre respondenți au ales această opțiune), mai ales că, prețurile sunt reduse la finalul sezonului estival. Iunie este luna mai puțin preferata, cu 19.9% dintre voturi, în timp ce iulie și august își împart aproape în mod egal restul procentelor.

Cum își organizează românii călătoriile în 2023: buget, transport, planificare

Studiul Vola.ro a scos la iveală și câteva criterii de care țin cont românii atunci când își plănuiesc vacanța. De exemplu, aceștia preferă să își rezerve concediul cu mai mult de o luna înainte (60.2%) sau cu o luna înainte (24.5%). Pentru cei care aleg să rezerve din timp vacanța, avantajul este că se pot bucura de prețuri mai bune la biletele de avion, dar și de o varietate mai mare privind destinațiile din care pot alege.

În ceea ce privește organizarea propriu-zisă, 56.7% dintre respondenți își rezerva vacanța prin intermediul site-urilor de booking, 30.1% rezervă direct pe site-urile furnizorilor de servicii (direct la compania aeriană sau la hotel), iar 13.2% aleg să recurgă la ajutorul unui consultant de călătorii sau la o agentie de turism pentru un pachet complet de transport + cazare.

Atunci când vine vorba despre factorii pe care îi iau în considerare când aleg destinația de vacanță, criteriile votate de români sunt urmatoarele: să găsească prețuri avantajoase la biletele de avion (44.6%), să fie un loc în care nu au mai fost (38.4%), să ajungă repede, cu zbor direct (16.4%).

La capitolul buget alocat pentru biletele de avion, majoritatea voturilor au mers către doua opțiuni: 53% dintre respondenți sunt dispuși să cheltuiască între 100 și 300 de euro pentru ele, iar 36% dintre ei își doresc prețuri sub 100 de euro. Mai mult decât atât, avionul rămâne mijlocul de transport preferat de români pentru călătoriile din aceasta vara (votat de 88.7% dintre respondenți).

În ceea ce priveste compania în care își vor petrece vacanța, românii au ales variante multiple: 53% dintre ei spun că vor merge în concediu alături de partener/a, 48.9% vor călători cu familia, 28% merg cu prietenii, iar 10.8% preferă să călătorească singuri. 

                                                                                                                Adina Silav