12.2 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 15:57
No menu items!

Unde ar putea ploua cu diamante?

spot_img

Unde ar putea ploua cu diamante?

Cercetătorii americani susțin că în atmosfera planetelor Saturn şi Jupiter s-ar putea forma diamante care cad în ploaie pe suprafaţa acestora, conform unui studiu prezentat în timpul unei conferinţe care a avut loc în oraşul Denver, scrie maxisciences.com.

Unul dintre cele mai dure materiale de pe Terra, diamantul este un mineral care se formează când carbonul este supus unor condiţii specifice şi extreme – în mod normal, la temperaturi de peste 1.100°C şi la presiuni de minimum 4,5 gigapascali.

Studii efectuate de către cercetătorii americani care au testat modul în care carbonul se comportă în astfel de condiţii, arată că planetele Saturn şi Jupiter îndeplinesc condiţiile necesare formării diamantelor, plecând de la metanul care se găseşte în atmosfera lor şi de la furtunile care devastează solul. Aceste furtuni sunt suficient de puternice să „spargă” moleculele de metan din atmosfera planetelor, conform datelor colectate de sonda spaţială Cassini.

Potrivit cercetătorilor de la University of Wisconsin–Madison şi de la California Specialty Engineering, acest fenomen dă naştere unor particule mai simple de carbon, care cad în atmosferă până ating o zonă densă, apoi, supuse presiunilor ridicate, se transformă în grafit, o formă minerală stabilă de carbon. Continuându-şi căderea, în straturile mai adânci ale atmosferei, grafitul este supus unor noi niveluri ridicate de temperaturi şi presiuni, fapt care conduce la formarea diamantelor în formă solidă.

Autorii studiului spun că în urma acestui proces există posibilitatea de formare a mii de tone de diamante pe an.

Cu toate acestea, diamantele nu rămân în această stare la suprafaţa lui Saturn şi Jupiter, formând un uriaş ocean de „diamante lichide” din cauza temperaturilor existente la nivelul solului.

C.A.