7.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 22:56

Undă verde pentru investiții din SUA

spot_img

Standard & Poor’s acordă României ratingul ”investment grade”

 standard_poors

Agenția de evaluare financiară Standard&Poor’s a îmbunătățit vineri ratingul atribuit României, la ”BBB minus” de la ”BB plus”, în contextul creșterii economice și al menținerii disciplinei fiscale din partea Guvernului.

BBB minus este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiții. Perspectiva este stabilă.

Standard&Poor’s era singura mare agenție de rating care menținea România în categoria nerecomandată pentru investiții. Fitch Ratings și Moody’s au plasat de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiții.

”Îmbunătățirea ratingului reflectă progresele rapide înregistrate de România în îmbunătățirea balanței externe. De asemenea, evidențiază punctul nostru de vedere că progresele realizate în domeniul consolidării fiscale și întăririi stabilității sectorului financiar vor continua”, potrivit comuncatului S&P.

Agenția estimează că România va menține o creștere economică medie de 3% în perioada 2014-2017, un indice superior altor state din regiune.

La capitolul riscuri, S&P amintește de mediul politic intern și de riscurile geopolitice, în condițiile în care care legăturile economice ale României cu Ucraina și Rusia sunt limitate, element subliniat recent și de Moody’s.

Ratingul României ar putea fi îmbunătățit dacă vor continua reformele structurale și dacă vor fi menținute echilibrele macro. O retrogradare ar putea interveni în cazul unei instabiliăți a sectorului financiar sau al creșterii deficitelor.

V.B.