16.3 C
București
duminică, 13 iunie 2021 - 7:53

Un zăcământ de gaze estimat la peste 30 mld. mc, descoperit în sectorul românesc al Mării Negre

spot_img

Companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au descoperit pe platforma continentală a României un zăcământ cu rezerve potențiale de peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, potrivit unui comunicat al Romgaz.

Cantitatea de 30 mld. mc ar acoperi consumul anual al României pentru trei ani, la parametrii actuali.

Începând din 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX – 30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania LUKOIL Overseas Atash B.V. (care este deținută în proporție de 100% de Compania Publică pe Acțiuni LUKOIL) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României.

În acest moment, cota de participare Romgaz în Acordul de Concesiune este 10%, LUKOIL deține 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd 18%.

Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX – 30 Trident fluctuează de la 300 la 1200 metri. Suprafața perimetrului este de 1.006 kmp.

Sonda LIRA-1X este situată la aproximativ 170 km (90 mile marine) de la țărm, adâncimea apei fiind de 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700m, cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparținând companiei TransOcean Ltd.

”Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA-1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale”, se arată în comunicatul Romgaz pentru BVB.

Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare-evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi.

În 2012, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

În România, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, principalii producători fiind OMV Petrom şi Romgaz, aceştia acoperind aproape integral necesarul intern.

Romgaz este o companie listată la BVB, are ca acționar majoritar statul român (70%) și are o capitalizare de 11,73 miliarde de lei.

T.S.