2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 12:17
No menu items!

Un vulcan a erupt în El Salvador. Aproximativ 2.000 de oameni au fost evacuați

spot_img

san miguel_vulcan

Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate în estul statului El Salvador, din cauza erupţiei vulcanului San Miguel, care a început să emită nori de cenuşă.

Vulcanul înalt de 2.330 de metri a erupt duminică în jurul orei 16.30 GMT (18.30, ora României), iar autorităţile au suspendat zeci de zboruri în unele regiuni ale acestei mici ţări din America Centrală. Nicio victimă nu a fost înregistrată.

Erupţia vulcanului a durat aproximativ două ore şi jumătate.

Duminică seară, preşedintele Mauricio Funes a avertizat populaţia la postul de radio în legătură cu o posibilă reluare a activităţilor seismice în următoarele zile, în pofida acalmiei. Erupţia a produs o coloană densă de gaz şi de cenuşă care a urcat până la o înălţime de 5.000 de metri şi a împrăştiat resturi pe o rază de zece kilometri în jurul vulcanului, a spus președintele Mauricio Funes.

Potrivit şefului Apărării Civile, Jorge Melendez, rafalele de vânt ar putea să ducă fumul şi cenuşa emise de vulcanul San Miguel până la Tegucilgapa, capitala ţării vecine Honduras.

El-Salvador-Vulcan

San Miguel (foto sus), situat la 140 de kilometri nord-est de capitala San Salvador, este cel mai activ dintre cei 23 de vulcani ai ţării, dar nu a mai cunoscut o erupţie majoră din 1976.

El Salvador, situat pe “Cercul de Foc al Pacificului”, este afectat în mod frecvent de cutremure.