33.6 C
București
vineri, 19 august 2022 - 20:24
No menu items!

Un tunisian a câștigat la CEDO condamnarea României pentru un protocol secret între Parchet și SRI

spot_img

Un tunisian căsătorit în țara noastră cu o româncă a fost expulzat, în 2012, fiind declarat „persoană indezirabilă” pe baza unor informații clasificate la care nu a avut acces. El a câștigat acum la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) condamnarea României pentru daune morale în valoare de 5.000 de euro.

CEDO a considerat că expulzarea de pe teritoriul României a tunisianului, chiar din motive de securitate națională, s-a făcut fără ca reclamantului să i se comunice informațiile despre comportamentul său, care au dus la această măsură.

În consecinţă, cei şapte judecători ai CEDO au apreciat în unanimitate că România a încălcat Articolul 1 din Protocolul Nr.7 al Convenţiei europene a drepturilor omului, referitor la garanţiile procedurale în caz de expulzare a străinilor. Într-un comunicat de presă citat de AFP, se arată că reclamantul este un cetăţean tunisian născut în 1982 şi sosit în 2007 în România, unde s-a căsătorit cu o româncă şi a avut un copil. În 2009, el a obţinut un permis de sejur pentru „viaţă familială” valabil până în 2015, dar în 2012, justiţia română l-a declarat „persoană indezirabilă” şi i-a interzis să locuiască în România timp de cinci ani.

Instanța de la Strasbourg mai explică faptul că Parchetul arăta că – potrivit unor informaţii clasificate de nivel secret puse la dispoziţia sa de Serviciul Român de Informaţii (SRI) – existau indicii serioase potrivit cărora reclamantul desfăşura activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, dar informațiile, la care nu a avut acces nici măcar avocatul reclamantului, erau foarte reduse şi generale ”, mai explică instanța de la Strasbourg. 

„Având în vedere informaţiile de care reclamantul dispunea, el nu s-a putut baza pentru a-şi apăra cauza decât pe presupuneri, fără a putea contesta în mod concret un comportament sau altul despre care i s-ar fi transmis că pune în pericol securitatea naţională”, relevă instanţa.

Tunisianul a câștigat daune morale în valoare de 5.000 de euro de la țara noastră.

Emanuel Stan