11 C
București
luni, 8 martie 2021 - 17:34

Un taximetrist, intermediarul șpăgii pentru rectorul Universității Ovidius, Tiberius Epure

Stere Tala, un taximetrist din Constanța, era principalul intermediar al șpăgilor pentru rectorul Universității Ovidius, Tiberius Epure. Așa susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în referatul prin care cer magistraților arestarea preventivă a rectorului (pentru trei infracțiuni de luare de mită) și a taximetristului care l-a ajutat să se îmbogățească de pe urma celor care au devenit studenți prin fraudă, acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în august anul trecut, rectorul Tiberius Dănuț Epure a primit, prin intermediar, 1.000 de euro de la un constățean căruia i-a declarat fiica admisă la Facultatea de Farmacie a Universității Ovidius, pe unul dintre locurile destinate cetățenilor străini.

Anul acesta, pe 13 iulie, rectorul a primit, în biroul său de la universitate, 4.000 de euro (mită intermediată de taximetristul Tala) de la o viitoare studentă căreia i-a înmânat un set de întrebări din cele ce urmau să fie selectate pentru susținerea examenelor la biologie și chimie, pentru admiterea la facultățile de științe medicale și farmaceutice ale universității.

Cu ocazia primirii sumei de 4. 000 euro, Epure Tiberius-Dănuţ a precizat numitelor (…) şi (…)că dintre aceste 500 de întrebări vor fi selectate câte 50 de subiecte pentru fiecare din cele două materii şi că la va da exact aceste subiecte cu două zile înainte de examenul de admitere din 27.07.2013.

referat de arestare

Direcția Națională Anticorupție

Dar, arată anchetatorii, rectorul nu s-a limitat doar la atât. Pe 18 iulie, i-a cerut unei candidate la Facultatea de Farmacie nu mai puțin de 5.000 de euro pentru a-i oferi, în schimb, subiectele la examen, astfel încât să fie admisă pe unul dintre locurile fără taxă.

Prin pretinderea sumei de 5. 000 euro în schimbul transmiterii subiectelor pentru examenul de admitere la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, contrar atribuţiilor sale de serviciu, Epure Tiberius-Dănuţ a comis infracţiunea de luare de mită

referat de arestare

Direcția Națională Anticorupție

“Facem precizarea că Epure Tiberius-Dănuţ, prin funcţia administrativă ce o deţine, are atribuţii în organizarea examenelor de admitere la facultăţile din cadrul Universităţii Ovidius. El a adoptat cadrul normativ privind admiterea la studiile de licenţă în cadrul Universităţii Ovidius, în baza căruia a fost emisă Metodologia pentru examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. Conform art. 66 din Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea Concursului de Admitere la studii de licenţă în Universitatea Ovidius din Constanţa în sesiunile iunie-iulie şi septembrie 2013, rectorul Epure Tiberius-Dănuţ a numit Comisia centrală şi Comisiile de admitere pe facultăţi. La al.2 al aceluiaşi articol se arată că întreaga responsabilitate pentru organizarea şi desfăşurarea examenelor de admitere revine Comisiei centrale şi Comisiilor de admitere pe facultăţi”, mai menționează procurorii.

Raluca Dan