9.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 2:01

Un sfert dintre americanii care au fost bolnavi de Covid-19 raporteză noi probleme de sănătate

spot_img

Aproape un sfert dintre persoanele care fost bolnave de COVID-19 se confruntă, la cel puţin o lună după vindecare, cu probleme de sănătate pe care nu le-au avut înainte de a contacta virusul. Concluzia apare într-un studiu de amploare, realizat pe baza datelor medicale obţinute de la aproape 2 milioane de americani.

Studiul a fost făcut de către o organizaţie independentă, care a colectat informaţiile furnizate de companiile de asigurări medicale. Reprezentanții organizației spun că este cel mai amplu studiu realizat vreodată, cu scopul de a analiza efectele pe termen lung ale maladiei Covid-19.

“Deşi mulţi pacienţi se vindecă de COVID-19 în câteva săptămâni, unii dintre ei prezintă simptome persistente sau simptome noi la mai bine de patru săptămâni după ce au fost diagnosticaţi”, au dezvăluit autorii studiului.

Principalele două probleme de care s-au plâns pacienții au fost nevralgiile și durerile musculare, prezente la peste 5% dintre persoanele analizate, şi dificultăţile respiratorii, pentru 3,5% dintre cazuri.

Acestea au fost urmate de hiperlipidemie (concentraţia lipidelor din sânge) sau hipertensiune, indispoziţie sau stare de mare oboseală, anxietate şi probleme intestinale.

Studiul mai arată că e posibil să existe o corelație între gravitatea formei de COVID-19 și problemele de sănătate raportate ulterior. Astfel, aproape jumătate dintre persoanele spitalizate în urma contaminării cu noului coronavirus au avut cel puțin o problemă nouă de sănătate, în timp ce doar 19% dintre asimptomatici s-au plâns de astfel de probleme.

Una dintre limitările acestui studiu constă în faptul că un grup-test de persoane fără COVID-19 nu a fost analizat şi folosit ca termen de comparaţie.