16.1 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 0:16

Un senator PNL din Prahova propune ca mita electorală să fie stabilită de Guvern

spot_img

Senatorul Andrei Volosevici propune modificarea Codului Penal astfel încât Guvernul să stabilească bunurile care pot fi oferite alegătorilor şi valorile maxime ale acestora

volosevici

Proiectul de modificare a Codului Penal este în consultare publică la Senat și prevede că “nominalizarea bunurilor şi stabilirea valorii unitare maxime şi a valorii însumate maxime pentru bunurile care pot fi oferite unui alegător în condiţiile legii se va face prin hotărâre a Guvernului”.

Iniţiatorul precizează că, în prezent, în Codul Penal, la capitolul coruperea alegătorilor, se prevede că oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi, dar în acestă categorie nu intră bunurile de valoare simbolică inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Senatorul Voloșevici motivează necesitatea propunerii legislative prin faptul că în actualul Cod Penal nu este precizată natura bunurilor care ar putea fi oferite unui alegător, se lasă la libera apreciere care ar fi valoarea simbolică şi nu se are în vedere că aceluiaşi alegător i se pot oferi mai multe bunuri, diferite sau de acelaşi fel, a căror valoare însumată poate deveni considerabilă.

Andrei Volosevici este de profesie avocat și este la primul mandat de senator, după ce a fost primar al municipiului Ploieşti în perioada 2008-2012. El a condus PDL Ploiești, dar după 2012 a trecut la Mişcarea Populară, iar din 2015 este înscris în PNL.