23.6 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 19:31

Un român a fost răpit în Burkina Faso de teroriști din Mali

spot_img

Persoane înarmate au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, au anunţat compania şi o sursă din domeniul securităţii

map_burkina_faso

Românul este victima unui grup de terorişti din Mali, au declarat surse citate de site-ul de ştiri Burkina24.com.

Incidentul a avut loc la mina de mangan Tambao, administrată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania lui Frank Timiş. Mina se află în nord-estul statului Burkina Faso, în apropiere de graniţa cu Mali. Frank Timiş este un om de afaceri cu cetăţenie română şi australiană, care locuieşte la Londra şi are investiţii în Africa de Vest, în special în domeniul petrolier şi minerit.

MAE s-a autosesizat, a activat Celula de Criză şi a transmis instrucţiuni misiunilor diplomatice din zonă, în cazul românului răpit într-un incident din Burkina Faso. ”Celula de Criză s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice”, instituţiile care fac parte din această structură fiind în contact permanent, a precizat MAE

Potrivit aceleiași surse, cinci bărbați înarmați l-ar fi răpit pe românul care făcea parte dintr-o patrulă de securitate. Ceilalți doi membri ai patrulei, un șofer și un jandarm, au fost răniți.

O sursă din domeniul securităţii din Burkina Faso a precizat că răpitorii s-au îndreptat spre graniţa cu nordul statului Mali, situată în apropiere, după ce l-au răpit pe român.

Nordul Mali se confruntă cu prezenţa a numeroşi islamişti înarmaţi, rebeli separatişti şi bande criminale. În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări.