19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 9:01
No menu items!

Un război de tip nou va urma primei etape a pandemiei, explică un strateg al armatei britanice

spot_img

Generalul britanic Richard Barrons, adept al întăririi capacității de apărare neconvenționale a statelor, a explicat, într-un interviu publicat de ediția în limba germană a Der Spiegel, de ce Covid-19 acționează ca un șoc global, strategic, cu un impact masiv asupra securității.

SPIEGEL: Domnule Richard, suferiți în prezent de insomnie?

Barrons: Da, lumea se schimbă atât de dramatic, încât uneori îmi ia somnul..

SPIEGEL: Din cauza crizei coronei?

Baronii: Schimbările au existat înainte, dar pandemia a accelerat radical acest proces. Covid-19 acționează ca un șoc global, strategic, care are un impact masiv asupra securității și prosperității Europei. Și știți ce mă preocupă?

SPIEGEL: Spune-ne.

Barrons: Cât de mult rămânem în urma acestor schimbări. Am crezut de prea mult timp că ceilalți ne vor lăsa pe europeni în pace și că putem argumenta nedisturbat în legătură cu starea UE, euro sau Brexit.

SPIEGEL: Dar de fapt …

Barrons: … experimentăm o lume în care chinezii nu vor mai pune tonul, ci americanii. Dacă criza coronei a făcut ceva clar, este că China este în drum spre puterea globală, în timp ce SUA se retrage. Lumea previzibilă a Occidentului așa cum o cunoaștem din perioada Războiului Rece este acum un lucru al trecutului. Mulți piloni care garantează securitatea și prosperitatea noastră se vor rupe. Și ar putea exista o mare luptă între China și Statele Unite.

Într-o analiză publicată la începutul lunii februarie, generalul Richard Barrons milita pentru modernizarea și adaptarea capabilității convenționale a statelor prin îmbunătățirea rezistenței împotriva atacului fizic și hibrid.

Trebuie stabilite noi standarde pentru reziliență, risipind gândul că patria membrilor NATO sunt inviolate. Măsurile de bază includ stimularea igienei cibernetice (inclusiv la nivel individual și gospodăresc) și modul de reacție în cazul în care utilitățile de bază au încetat să funcționeze. Pe o notă mai controversată, înseamnă restabilirea capacității de bază a guvernului, a forțelor armate și a industriei cheie de a supraviețui, mobiliza și opera în condiții de rachetă de precizie și atac cibernetic. Acesta este un fapt strategic, nu știința-ficțiune.”, pleda tranșant militarul de carieră pentru „trezirea sau închiderea NATO”.

General de patru stele, Sir Richard Barrons are 61 de ani și a fost unul dintre cei șase șefi ai Armatei Britanice până la pensionarea sa în 2016. În lunga sa carieră, a comandat operațiuni în Bosnia, Kosovo, Irlanda de Nord, Irak și Afganistan. Barrons este considerat unul dintre cei mai importanți lideri de gândire militară din Marea Britanie.