3.9 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 12:52
No menu items!

Un râu sacru din India a fost acoperit cu o spumă toxică. Hindușii continuă să se scalde în apele otrăvite

spot_img

Un strat de spumă toxică a acoperit râul Yamuna, un afluent al fluviului sfânt Gange, din India, în timp ce hindușii s-au adunat pe malurile sale pentru un festival religios. Unii dintre oameni s-au scăldat în apele otrăvitoare.

Spuma albă, rezultatul unui amestec provenit din canalizare și deșeuri industriale, s-a format în ultima săptămână, pe secțiuni ale râului Yamuna și conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot duce la probleme respiratorii și ale pielii, potrivit experților, relatează CNN.

Formarea stratului de spumă toxică a coincis cu Chhath Puja, un festival dedicat zeului soare, Lord Surya.

La începutul acestei săptămâni, zeci de hinduși au fost văzuți trecând prin spuma toxică pentru a se scălda și a se ruga în râu, în cadrul unui ritual de „purificare”.

Potrivit Press Trust of India, 15 bărci au fost trimise de către autorități pentru a îndepărta spuma, dar experții se tem că aceasta a provocat deja pagube semnificative.

„Râul din porțiunea Delhi este mort din punct de vedere ecologic”, a spus Bhim Singh Rawat, de la South Asia Network on Dams, Rivers and People (SANDRP). 

„Nu are pești și păsările lipsesc cu desăvârșire. Așa este de ani de zile”, a mai adăugat Rawat.

Râul este cel mai poluat în zonele din jurul orașului Delhi, din cauza populației dense și a nivelului ridicat de deșeuri.

Doar 2% din lungimea râului traversează capitala, dar Delhi contribuie cu aproximativ 76% din încărcătura poluantă a râului, potrivit unui comitet guvernamental de monitorizare.

„Mii de localnici iau din râu apă pentru irigații și o duc cu găleți acasă pentru spălat și băut”, a mai declarat Bhim Singh Rawat, de la SANDRP.