15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 17:57

Un petrolier abandonat în Marea Roșie ar putea lăsa milioane de oameni fără apă

spot_img

Un petrolier abandonat din 2017 în largul Yemenului ar putea provoca o deversare de petrol uriașă în Marea Roșie, lăsând fără apă potabilă peste opt milioane de oameni și compromițând pescuitul local în doar câteva săptămâni, informează The Guardian.

FSO Safer a căzut în mâinile rebelilor Houtis în 2015, la începutul războiului civil din Yemen, după ce aceștia au cucerit coasta în largul căreia nava era ancorată.

Petrolierul fusese transformat în 1987 în rezervor de petrol și ancorat la 7 kilometri de țărm, fiind deținut atunci de compania națională petrolieră.

Nava are 362 de metri lungime și o capacitate de trei milioane de barili de petrol.

Starea navei FSO Safer s-a deteriorat în ultimii ani, iar în prezent se poată negocieri pentru descărcarea încărcăturii de 1,1 milioane barili de petrol.

Vasul are la bord de patru ori mai mult petrol decât avea petrolierul Exxon Valdez, care a provocat o deversare dezastruoasă de petrol în Golful Alaska, în 1989, iar șansele producerii unui astfel de eveniment și în cazul FSO Safer sunt tot mai mari.

Pata de petrol se va întinde în afara apelor yemenite și va afecta Arabia Saudită, Eritrea și Djibouti, potrivit ultimelor estimări, care examinează impactul la o săptămână de la producerea deversării.

Oficialii ONU nu au reușit să obțină permisiunea de a întreține vasul, inclusiv carena sa ruginită.

În prezent, doar șapte persoane se ocupă de mentenanța vasului.

Potrivit prognozei publicate luni în jurnalul Nature Sustainability on Monday, deversarea de petrol va duce probabil la închiderea porturilor Hodeidah și Salif în două săptămâni, amenințând livrarea a 200.000 de tone de combustibil, echivalentul a 38% din necesarul național.

Totodată, 2 milioane de oameni își vor pierde accesul la apă dacă instalațiile de desalinizare a apei vor fi poluate.

Deși jumătate din petrolul deversat ar urma să se evaporeze din apă în primele 24 de ore, restul va ajunge în aproximativ șase zile pe coasta yemenită de vest, iar la porturile din sud în câteva săptămâni.

Numărul celor care ar urma să aibă nevoie de hrană variază între 5 și 8 milioane de oameni, în funcție de câte porturi vor fi afectate de scurgerea de petrol.

Estimările depind de sezonul în care se va produce deversarea și cantitatea deversată.