9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 9:19

Un ostatic olandez, eliberat în Mali de armata franceză

spot_img

Bărbatul a fost răpit în noiembrie 2011 de pe terasa unui hotel din Toumbouctou, oraș istoric din nordul Mali

ostatic_mali

Un cetățean olandez, luat ostatic de gruparea islamistă Aqmi, a fost eliberat luni de soldați ai forțelor speciale franceze, în cadrul unei operațiuni în nordul extrem al statului Mali, a anunțat Ministerul francez al Apărării.

Potrivit AFP, citat de Agerpres, Ministerul francez al Apărării arată, într-un comunicat de presă, că “ostaticul olandez Sjaak Rijke, răpit la Tombouctou în 25 noiembrie 2011”, a fost eliberat “în urma unei acțiuni militare conduse de forțele speciale ale Armatei franceze. Această acțiune de luptă a permis capturarea mai multor indivizi”.

Pe 25 noiembrie 2011, un grup de bărbați înarmați a luat cu asalt terasa unui hotel din Toumbouctou, oraș istoric din nordul Mali. Ei au amenințat un grup de occidentali, pentru a-i forța să-i urmeze. Unul dintre ei, un german, a încercat să opună rezistență și a fost ucis. Un altul, de asemenea german, a reușit să se ascundă.

Comando-ul i-a răpit pe Sjaak Rijke, pe sud-africanul Stephen Malcom McGown și pe suedezul Johan Gustafson, ultimii doi aflându-se în continuare în mâinile răpitorilor.

În noiembrie 2014, Aqmi (Al-Qaida din Maghrebul islamic) a difuzat pe internet imagini video în care Sjaak Rijke se exprima cu ocazia împlinii a 1.000 de zile de detenție. În acele imagini, el se afla alături de Sege Lazarevic, ostatic francez în mâinile Aqmi, care a fost eliberat la puțin timp după aceasta, în schimbul eliberării a patru jihadiști închiși în Mali.

R.D.