Un ONG pentru protecția consumatorilor acuză rețeaua de farmacii Catena că induce în eroare clienții

 catena

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) acuză rețeaua de farmacii Catena că induce în eroare consumatorii, prin introducerea pe bonurile fiscale a unor reduceri false.

Farmaciile introduc în bonul fiscal materiale promoționale fără ca aceste să fie cerute, iar acestea fiind evidențiate la final ca o reducere, creând impresia unei economii consistente pentru consumator la achiziționarea medicamentelor.

Constatarea a fost făcută într-o cercetare de piață, realizată în perioada 20-24 februarie, cu scopul de a observa comportamentul economic al farmaciilor față de consumatori.

Concret, o broșură care se distribuie gratuit apare având prețul de 5 lei, la care se aplică aceeași reducere de 5 lei. În cercetarea făcută de APC, farmacistul a oferit două broșuri. ”Împreună cu reducerile acordate pe baza cardului de fidelitate (4,20 lei, reprezentând reducerea reală a prețului la medicamente) a rezultat un total de 14,20 lei în minus, sumă prezentată cu litere mari drept ECONOMIE, creându-se astfel consumatorului falsa impresie a unei reduceri substanțiale”, se arată într-un comunicat al APC.

Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte interzice astfel de practici comerciale înșelătoare care conțin informații false sau care induc în eroare consumatorul mediu, astfel încât acesta poate fi determint să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat‐o.

”Crearea falsei impresii a consumatorului că a realizat o economie importantă prin achiziția efectuată, deși în realitate nu este vorba de așa ceva, produsul promoțional fiind oferit cu titlu gratuit și fără vreun preț tuturor, este de natură a induce în eroare consumatorul și îl poate determina, în viitor, să revină, în speranța unor reduceri la fel de consistente”, a declarat Costel Stanciu, presedintele APC România.

APC este o organizaţie neguvernamentală, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor – BEUC.

Vlad Bârleanu

NICIUN COMENTARIU