5.1 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 0:48
No menu items!

Un ofițer DGA a lucrat sub acoperire ca șofer de TIR, pentru a dovedi corupția din vama Borș

spot_img

Un ofiţer sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție a lucrat luni de zile ca șofer de TIR la o firmă de transporturi, fiind trimis inclusiv în curse externe, pentru a putea dovedi astfel corupția colegilor din Poliția de Frontieră de la vama Borș. Șase polițiști de frontieră au fost arestați, la începutul acestei luni, pentru luare de mită în vama Borș.

Conform „Bihoreanul”, care citează referatul cu propunere de arestare înaintat de Parchet judecătorilor de drepturi şi libertăţi, DGA avea informații despre șase agenţi ai Poliţiei de Frontieră care cereau și luau mită de la șoferii de TIR care intrau ori ieșeau din ţară.

În schimbul unor sume cuprinse între 50 de lei și 100 de euro, polițiștii nu le verificau documentele sau îi luau peste rând, în faţa altor transportatori, ca să le reducă timpii de așteptare. Alteori, mita era cerută pentru a nu le înregistra eventualii pasageri care ar fi trebuit să intre în carantină odată ajunși în țară.

Ancheta începuse încă de anul trecut, ca urmare a unor denunțuri, și, pentru a-i putea „dovedi” pe polițiștii corupți, anchetatorii au autorizat folosirea a doi investigatori şi a unui colaborator sub acoperire, dintre care unul, care avea atestat de şofer profesionist, a avut un rol special: sub un alt nume, s-a înscris la cursuri şi şi-a dat din nou examenele ca să obţină atestat de şofer profesionist, iar apoi s-a angajat pentru câteva luni la o firmă de transporturi ca şofer de TIR, calitate în care a fost trimis şi în curse externe. Agenții sub acoperire au purtat echipamente audio-video și au înregistrat faptele de corupție.

Așa au aflat anchetatorii că, de pildă, anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră, pe care îi sunau înainte ca aceştia să intre în tură, indicându-le maşinile ce urmau să tranziteze PTF Borş, așa încât agenții să-i treacă peste rând, fără să le ceară bani. În alte situaţii, însă, după cum scrie în referat, banii erau pretinşi şi primiţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi prelua chiar în incinta localului. Cel mai des, însă, polițiștii de frontieră îi abordau direct pe şoferi.

Pe 7 decembrie, polițiștii DGA și procurorii au descins în Vama Borş, unde au fost verificate birourile și gheretele și au fost reținuți 6 polițiști de frontieră, sub acuzația de luare de mită.