4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 17:02
No menu items!

Un ofițer de la Direcția Operațiuni Speciale a IGP, audiat de DIICOT în dosarul fraudelor de la BRD

spot_img

Un subinspector al Direcției Operațiuni Speciale (DOS) din IGPR, Laurențiu Alexandru Anghel, a fost audiat de procurorii DIICOT ca martor în dosarul  fraudelor de la BRD în care sunt anchetați frații Vasile și Ioan Creștin.

Informația se regăsește în referatul DIICOT prin care s-a cerut arestarea a câțiva directori din BRD, oameni de afaceri și notari pentru fraudarea BRD cu circa 85 de milioane de euro.

Audierea lui Anghel a fost făcută după ce anchetatorii care au percheziționat locuințele fraților Creștin au dat peste subinspectorul DOS într-una din locații unde se afla alături de prietenul său Alexandru Ursulescu, ginerele lui Dumitru Creștin și fiul al judecătoarei Elena Ursulescu de la Curtea de Apel București.

Referatul DIICOT scoate la iveală faptul că un alt vicepreședinte BRD și anume Sorin Popa, a semnat pentru acordarea unor credite considerate de anchetatori ca frauduloase.

Mai exact firmele pentru care au semnat Sorin Popa, Claudiu Cercel – anchetat și el într-un alt dosar al DIICOT pentru același gen de fapt, dar și Lucian Cojocaru, actual vicepreședinte Volksbank, sunt firme fără niciun fel de activitate și care prezentau multe documente false.

Sorin Popa a fost turnat la DIICOT de doi foști directori din BRD, Andrei Nanu, acum arestat, și Dana Băjescu – fost director executiv al BRD Dorobanți.

Băjescu și Nanu au spus că erau firme care veneau cu recomandare de la Popa și Cercel pentru a beneficia de credite.

Mai mult, unul din locotenenții lui Vasile Creștin, Andrei Suditu, aresta și ei, a dat declarații procurorilor despre cum a aflat el că Creștin era în relații apropiate cu Sorin Popa, acum promovat la centrala BRD din Franța.

Astfel, spre exemplu, creditul de trei milioane de euro acordat firmei Ino Oil din Constanța a fost aprobat, din BRD, de Dana Băjescu (învinuită în dosar), Andrei Nanu (arestat), Gabriela Gavrilescu, Claudiu Cercel (alt vicepreședinte BRD învinuit în alt dosar pentru credite frauduloase), Sorin Popa și Lucian Cojocaru (învinuit în dosar).

Aceleași persoane au semnat și pentru creditul fraudulos de trei milioane de euro luat de SC Comerț și Producție Doina SRL, societate înregistrată în Covasna.

Eduard Elison