7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 10:02
No menu items!

Un nou proiect de testare în masă va verifica imunitatea bucureștenilor la COVID-19

spot_img

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat duminică, într-o conferinţă la sediul PSD, că va începe un proiect de testare a anticorpilor pe un eşantion de 10.500 de bucureşteni, pentru a se stabili dacă au fost trecut prin infecția SARS-CoV-2, transmite Agerpres.

„Mâine voi organiza o conferinţă de presă împreună cu cei şase primari de sector în care vom da start proiectului de testare de tip anticorpi, acea picătură de sânge din buricul degetului pe un eşantion deja realizat de către specialiştii INSP de 10.500 de bucureşteni din toate sectoarele Capitalei, pe diferite grupe de vârstă, din majoritatea cartierelor bucureştene”, a explicat Firea.

Ea a adăugat că testele se vor realiza la Arena Naţională, respectând toate reglementările internaţionale în acest domeniu.

„La finalul acestor teste vom afla cum a circulat coronavirusul în municipiul Bucureşti, care este numărul de persoane care au trecut deja prin infecţie şi s-au imunizat şi vom putea, împreună cu autorităţile centrale, să luăm măsurile de relaxare mult mai potrivite pentru o comunitate care are deja o informaţie”, a mai spus Firea.

UPDATE: Primul proiect de testare a COVID-19 în București, lansat vineri, a strâns deja aproape 8.000 de voluntari, în ciuda avertismentelor experților că nu sunt respectare regulile GDPR. Primăria va deconta costul pentru testele PCR în cazul a 11.000 de bucureșteni.

„Eu consider că trebuie să procedăm aşa cum s-a întâmplat în întreaga Europă şi să testăm masiv persoanele fără simptome, dar care ar putea să aibă teste pozitive şi să reprezinte vectori de transmitere a coronavirusului de tip nou în comunitate fără să dorească, pot să-şi îmbolnăvească familia, prietenii, colegii de serviciu. Am demarat programul Testăm pentru Bucureşti şi vreau să vă spun că în două zile avem 7.768 de bucureşteni care s-au înscris până în acest moment în programul nostru de testare”, a spus Firea.

Primarul a precizat că testele sunt de tip antigen – cele standard, şi nu cele rapide, care au dat erori. Testele sunt realizate în cele 20 de laboratoare şi nouă spitale de stat şi clinici particulare care sunt afiliate programului demarat de Primăria Capitalei şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale.