7.7 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024 - 7:24
No menu items!

Un nou plan de salvare pentru Oltchim UPDATE

spot_img

Ministerul Finanţelor anunţă  că a înființat Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), parteneriat public-privat între principalii creditori şi autorităţile statului, din care fac parte reprezentanţi ai MFP, MECMA, AVAS, Electrica şi ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim. Este vorba despre pierderi cumulate de circa 400 milioane euro şi de datorii substanţiale, care se ridică la 580 milioane euro.

Licitația pentru 54,8% din acțiunile deținute de stat la Oltchim a eșuat, după ce câștigătorul acesteia, Dan Diaconescu, patron OTV și lider al PP-DD, nu a putut face dovadă că are banii necesari.

Obiectivele comitetului înființat vineri sunt plata salariilor restante, repornirea activităţii Oltchim,  identificarea, în condiţiile funcţionării societăţii comerciale, a unui investitor cu o capacitate financiară corespunzătoare, pentru a asigura operarea Oltchim şi Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producţie potenţială a acestora.

Reluarea activităţii întreprinderii se va baza pe asigurarea de către principalele bănci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde şi rezultatele negocierii între creditori.

Totodată, vineri, MECMA va transmite Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare către Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene în materie, se poate acorda unei întreprinderi aflate în dificultate, pentru menţinerea în funcţiune pe durata elaborării unui plan de restructurare viabilă şi durabilă a societăţii. După autorizarea acestei forme de sprijin financiar, şi guvernul poate acorda, din fonduri publice, un împrumut pentru relansarea activităţii societăţii.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a depus miercuri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere penală împotriva lui Dan Diaconescu, pe care îl acuză de „înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”, în legătură cu actele depuse pentru Oltchim.

UPDATE ora 13.00

 Salariaţii combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, vineri, tichetele de masă pentru luna august, iar liderii sindicali spun că este posibil ca în cursul aceleiași zile salariaţilor să le fie viraţi banii pentru avansul pe luna august. Ei au lucrat numai până pe 23 august, când combinatul s-a închis pentru că nu a mai avut bani de furnizori.

Potrivit preşedintelui interimar al Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev, negocierile cu băncile care au blocat conturile unităţii continuă pentru a se acorda avansul pe luna trecută.

Ministrul delegat pentru dialog social Liviu Marian Pop promitea joi că angajații combinatului vor primi vineri 40% din salariul cuvenit iar ministru Muncii, Mariana Câmpeanu, afirma că la începutul săptămânii viitoare se va stabili lista angajaților cu probleme sociale pentru a primi ajutoare de la guvern.(S.S.)