7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 3:22
No menu items!

Un nou grup de ostatici a fost eliberat de Hamas. Continuarea armistițiului este incertă. UPDATE

spot_img

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a transmis că a predat miercuri seară Crucii Roșii cel de-al şaselea grup de ostatici israelieni, eliberaţi în cadrul unui acord cu Israelul, potrivit AFP.

 

Update 23.53   Hamas a eliberat 10 cetățeni israelieni și patru thailandezi, în plus față de cele două femei cu dublă cetățenie – rusă și israeliană. La schimb, Israelul eliberează 30 de palestinieni din închisori – 16 adolescenți și 14 femei.

 

Miercuri este cea de-a șasea zi de armistițiu umanitar, care se definește prin permiterea accesului de ajutoare umanitare în Gaza și eliberarea unor ostatici deținuți de Hamas la schimb cu deținuți palestinieni din închisorile israeliene.

Două femei cu cetățenie dublă – israeliană și rusă – au fost eliberate de Hamas în Fâşia Gaza și au sosit miercuri în Egipt prin punctul de trecere Rafah, separat de mecanismul de schimb, potrivit BBC.

Israelul a transmis miercuri că 161 de persoane erau încă în captivitatea celor de la Hamas, ca urmare a valului de atacuri teroriste de pe 7 octombrie. DIntre aceștia, 146 sunt cetățeni israelieni și 15 au alte cetățenii.  

Prelungirea acordului este incertă, în pofida semnalelor pozitive. ”Și Israelul, și Hamas sunt interesate de prelungiri suplimentare, dar nu a fost anunțată nicio înțelegere, iar oficialii israelieni spun că se fac pregătiri pentru o revenire la acțiuni militare.

V. B.