16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 8:22
No menu items!

Un nou episod din scandalul de spionaj dintre Washington și Berlin: Agent dublu arestat în Germania

spot_img

Cârtița pasa documentele secrete în timpul deplasărilor în Austria

angela merkel

Autoritățile din Germania l-au arestat miercuri, 2 iulie, pe un agent al serviciului de securitate BND care a transferat documente către agenții SUA, potrivit Bloomberg.

Procurorii federali au afirmat că germanul, în vârstă de 31 de ani, a fost reținut pentru spionaj în favoarea unei puteri străine.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, a descris cazul drept ”o situație gravă”, fără să dea alte detalii.

Publicația Sueddeutsche Zeitung, care citează oficiali guvernamentali, a afirmat că persoana reținută este suspectată că a pasat informații agenților SUA despre ancheta din Parlamentul Germaniei la adresa acțiunilor NSA (National Security Agency) pe teritoriul Germaniei.

Scandalul riscă să agraveze diferendul bilateral, după ce fostul agent Edward Snowden a dezvăluit că NSA a spionat cetățeni germani și a ascultat convorbirile pe mobil ale cancelarului Merkel. SUA nu a negat aceste acuzații. NSA este cea mai puternică agenție din lume în domeniul culegerii de informații electronice (SIGINT).

Thomas Oppermann, liderul grupului social-democrat din Bundestag, a cerut lămurirea ”completă” a situației și a spus că, în cazul în care acuzațiile sunt dovedite, este ”un atac de neimaginat asupra libertății Parlamentului”.

La Washington, Casa Albă a refuzat să comenteze.

Indiciile arată că ofițerul german a fost abordat de câteva ori de spionii SUA și, cel puțin o dată, le-a transmis informații despre ancheta Parlamentului. Inițial, a fost acuzat că a luat contact cu spioni ruși, dar le-a spus anchetatorilor că este vorba de agenți americani.

Agentul lucrează ca tehnician în cadrul BND – agenția de informații externe. Acesta a fost de cel puțin trei ori în Austria, între 2012 și 2014 și le-a pasat americanilor sute de documente secrete, pentru care a primit 25.000 de euro, potrivit ziarului Bild.

Joi, comisia din Bundestag a audiat doi foști agenți ai NSA care au decis să coopereze.

Vlad Bârleanu