12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 11:56

Un nou conflict de muncă la TAROM, sindicatele amenință cu greva generală

spot_img

Sindicatele din compania TAROM au înregistrat un nou conflict de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov, pentru că nu s-a înscris contractul colectiv de muncă, care prevede majorarea salariilor

Tarom_greva

Conform legii, după înregistrarea conflictului de muncă la ITM, în șapte zile lucrătoare urmează să se facă mediere între părți. Abia apoi, funcție de rezultatul medierii, se declanșează grevă de avertisment urmată de o grevă generală.

Dacă managerul TAROM, Cristian Heinzmann, șeful financiar Eduard Roșianu și șefa de la resurse umane, Claudia Crăița, nu vor ajunge la un acord cu sindicatele, salariații TAROM amenință că avioanele nu vor decola două ore de la sol, apoi vor face grevă generală, în perioada Crăciunului.

Managerul TAROM Christian Heinzmann a păcălit majoritatea salariaților cu semnarea noului contract colectiv de muncă, prin care fondul de salarii rămas necheltuit trebuia împărțit în mod egal, astfel că ar fi dus la majorarea lefurilor cu aproximativ 150 de lei. Nici măcar acești bani nu au fost primiți, așa că 7 din cele 9 sindicate au înregistrat conflictul de muncă. Printre acestea, sindicatul Național Tehnic, care înseamnă 35% din salariații companiei.

Așteptăm medierea cu oficialii TAROM. Noi nu am cerut nimic in plus conducerii, doar ce au semnat în septembrie, sunt documente făcute și angajamente luate pe care nu mai vor să le respecte. Conducerea TAROM nu mai vrea să majoreze salariile nici măcar cu cei aproximativ 150 de lei. La TAROM, șefa de la resurse umane are o leafă de circa 24.000 de lei și 16 oameni în subordine. Directorul tehnic TAROM, care are în grijă toate aeronavele, are în subordine aproape 300 de tehnicieni și ingineri de aviație cu licentă, dar salariul lui nu este nici la jumătate din cel al șefei de la resurse umane, are puțin mai mult de 10 mii de lei pe lună

surse oficiale TAROM

Sindicatele TAROM au mai înregistrat un conflict de muncă la ITM, în luna septembrie, dar Inspectoratul Teritorial de muncă Ilfov le-a respins cererea. Sindicatele au acționat ITM în instanță.

Există prevedere expresă în legea dialogului social, dacă jumătate plus unu din salariați sunt de acord cu noul Contract Colectiv de muncă se înregistrează, cei care au semnat erau peste 50%. Avem de gând să mergem până la Haga dacă e nevoie pentru această ilegalitate comisă. Dacă nu ajungem la o înțelegere, urmează grevă de avertisment și grevă generală.

reprezentanți sindicate TAROM

Miza negocierilor dintre sindicate și TAROM este fondul de salarii necheltuit. Vara aceasta, s-a propus o sumă fixă fiecărui salariat, dar naviganții nu au vrut să împartă fondul de salarii bugetat și necheltuit.