21.3 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 3:50
No menu items!

Un ministru umilit și informatizarea informatizării

spot_img

Andi_Topala_2

  • Andi Topală

     

Ministrul societății informaționale, Alexandru Cotovelea, a nimerit în jungla birocratică. Aventura l-a făcut să se plângă: „Serviciile publice ale ANAF sunt mizerabile și primitive. M-am simțit batjocorit. Am stat 40 de minute la trei cozi”.

În sfârșit, un demnitar respiră aerul „de jos”, coborât din turnul de fildeș. A simțit și el gustul cetățeanului model care, cu spiritul civic dezvoltat, îndură cu stoicism un funcționar flegmatic și blazat, pentru a-și plăti datoriile către stat. Și încă ministrul Cotovelea a stat doar 40 de minute. L-a ferit Dumnezeu să fie plimbat două-trei zile pe la ghișee, chemat pentru fel de fel de hârtii și avize. Domnule ministru, vă spun eu că nu ați descoperit decât 5% din ce se întâmplă în clădirile instituțiilor publice, pentru că nu este vorba numai de administrațiile financiare.

Pentru asta, Alexandru Cotovelea a găsit soluția: „Informatizarea sistemelor din administraţia publică ar trebui să reprezinte o prioritate, ce ar putea fi finanţată din fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020”.

E, așa da. Dar acum stau și mă întreb: chiar să-l fi lovit pe ministru simțul civic și compasiunea pentru nenorociții care își pierd sănătatea (fizică și mintală), ba chiar viața, pe la cozi sau i-a venit o idee de un tun cu un contract de câteva milioane de euro pentru informatizare, dat unei firme de casă? Nu de alta, dar nu înțeleg de ce vorbește ministrul informațiilor de informatizarea unui sistem „mizerabil și primitiv”, informatizat de alții înaintea sa pe milioane de euro – e-Romania, e-Learning, e-Government, e-Europe, e varză. Domnule ministru, există de foarte mult timp formularunic.e-guvernare.ro și www.ghiseul.ro. Iar funcționarii ăia care v-au umilit sunt conectați la un super sistem informatizat deja. Ce să mai informatizăm? Poate mentalitatea lor.