12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 13:42

“Un mic idiot care fura portofele”. Cum i-a păcălit pe polițiști “creierul” atentatelor de la Paris / VIDEO

spot_img

Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor teroriste de pe 13 noiembrie de la Paris, țintă a asaltului lansat miercuri dimineata de poliția franceză la Saint-Denis, este un jihadist belgian în vârstă de 28 ani.

A devenit un membru foarte activ al grupării Statul Islamic în Siria, de unde a sfidat ani la rând forțele de poliție europene, arată miercuri, într-un comentariu, agenția France Presse.

Născut în 1987, în cartierul Molenbeek din Bruxelles, Abaaoud se prezintă cu numele de Abou Omar Soussi, numele regiunii din sud-vestul Marocului de unde provine familia sa, sau Abou Omar al-Baljiki (Abu Omar “Belgianul”).

“Era un mic idiot”, care-și hărțuia colegii și profesorii și fura portofele, a povestit un fost coleg de clasă al principalului suspect de comiterea atentatelor din acest weekend, de la Paris, pentru tabloidul belgian La Derniere Heure.

Acest “mic idiot” se află acum în vizorul anchetatorilor francezi și belgieni, care îl consideră presupusul organizator al atacurilor de vineri, soldate cu 129 de morți și 352 de răniți și revendicate de Statul Islamic.

Suspectul-cheie al acestor atacuri, Salah Abdeslam, care are și el legături strânse la Molenbeek și care este căutat de anchetatori, precum și fratele său Brahim, care s-a aruncat în aer în estul Parisului, îl cunoșteau pe Abaaoud. Numele celor trei apar în dosare de drept comun în Belgia.

CITEȘTE ȘI: TEROARE ÎN PARIS. Cinci din cei șapte atentatori sinucigași, identificați. Cine ar fi fost “creierul” atentatelor

“Abu Omar al-Baljiki” a ținut prima pagină a ziarelor belgiene la începutul anului 2014, după ce l-a luat cu el în Siria pe fratele său mai mic, Younes, în vârstă de 13 ani, numit “cel mai tânăr jihadist din lume” de unele mass-media.