12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 13:42
No menu items!

Un jurnalist de investigații a primit un glonț într-un plic. Amenințarea, pentru a opri achetele asupra mafiei

spot_img

Un plic care conținea un glonț a fost trimis jurnalistului italian Emilio Orlando, ale cărui investigații asupra mafiei romane îl făcuseră deja ținta unor amenințări. Scrisoarea a fost livrată Sindicatului Jurnaliștilor din Roma (Sindacato dei Cronisti Romani, SCR), o filială locală a FNSI (N.R. Federazione Nazionale Stampa Italiana).

Într-un gest de solidaritate, Federația Europeană a Jurnaliștilor s-a alăturat organizației italiene, exprimând-și susținerea.

În plic, descoperit pe 28 noiembrie, poliția a găsit un glonț de calibrul 357 Magnum și o notă: „Acesta (glonțul) este unul dintre cele șase pe care le vom împinge în capul bast*** Orlando, bucată de ****”. Scrisoarea, datând din februarie, a fost descoperită abia când FNSI și SCR au mutat birourile.

Orlando, care activează la Roma, este cunoscut pentru reportajele sale judiciare și investigațiile asupra mafiei romane, acordând o atenție specială traficului de droguri. Lucrează pentru agenția de știri italiană LaPresse, notează EFJ.

„Când Fabrizio Peronaci [președintele SCR] mi-a spus că a găsit scrisoarea, am fost șocat și speriat la început. Dar amenințarea nu mă va opri să-mi continui munca și să raportez despre crimele organizate din suburbiile Romei”, a declarat Orlando într-un interviu cu EFJ.

Orlando a menționat că nu știe la ce investigație este legată scrisoarea, deoarece a aflat de existența ei la câteva luni după ce a fost trimisă.

„În trecut, am avut de-a face cu mulți criminali periculoși. Am publicat numeroase povești despre clanurile mafiei din municipiile din jurul Romei, cum ar fi Tuscolana și San Basilio. Am raportat fiecare amenințare la poliție și voi continua să o fac”, a adăugat el.

Peronaci și secretarul general al SCR, Roberto Mostarda, au declarat că jurnalistul nu va fi intimidat sau tăcut în urma acestui act de amenințare.

Conform datelor furnizate de ONG-ul Ossigeno per l’informazione, în regiunea Lazio, între ianuarie și octombrie 2023, un total de 78 de jurnaliști au fost amenințați, transformând această regiune în prima din Italia în ceea ce privește numărul de amenințări la adresa jurnaliștilor, mai notează EFJ.

D.Constantin