14 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 20:07

Un impostor s-a dat drept expert la ONU

spot_img

Un impostor s-a dat drept expert la ONU

Portughezul Artur Baptista da Silva, a pretins timp de un an că este expert pe probleme economice şi consultant ONU, însă nu era decât un impostor şi un fost puşcăriaş.

Artur Baptista da Silva s-a prezentat ca profesor de economie socială la Milton Wisconsin University, care a fost închisă încă în 1982, dar și ca fost consilier al preşedintelui Portugaliei, Jorge Sampaio, şi expert al Băncii Mondiale.

Debutul popularității sale a avut loc în 2012, când acesta a luat parte la un eveniment de caritate la Lisabona. Ulterior, el a susţinut o conferinţă la Lisbon International Club privind criza global, iar la finalul anului săptămânalul portughez Expresso a publicat un interviu în care el pretindea că este “expert ONU” pe probleme economice.

Da Silva a criticat în mod repetat măsurile de austeritate pe care autorităţile portugheze le-au adoptat în contextul crizei datoriei din zona euro, fiind citat de nenumărate ori de presa economică portugheză. Conform afirmațiilor sale, el a condus un proiect de cercetare privind impactul recesiunii asupra economiilor din sudul Europei.

Reprezentanţi ai ONU au declarat la finalul anului trecut, că Da Silva nu s-a aflat niciodată printre angajații Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Ulterior, o investigație jurnalistică a dezvăluit că informaţiile privitoare la studiile sale economice erau false și mai mult, Da Silva a fost închis de două ori.

Impostorul riscă urmărirea penală pentru impostură şi fals, însă deocamdată acesta nu poate fi găsit.

C.I.