22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 16:31

Un grup jihadist afirmă că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso. Celula de criză verifică informația. UPDATE

spot_img

Grupul se revendică a fi afiliat Statului Islamic

url

Update 12.44

MAE:

În cazul care se va confirma autenticitatea mesajului, Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se încadrează în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. (…)  Având în vedere specificitatea unor astfel de cazuri, este recomandabil ca tratarea acestora în spaţiul public să se facă cu toată precauţia.”

 

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunțat că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio difuzat luni seară de agenția mauritană Al-Akhbar, potrivit AFP.

Mesajul este semnat de falanga fidelă grupului Statul Islamic, rivală celei care a rămas fidelă grupului Al-Qaida.

Autorul înregistrării afirmă că vorbește în numele lui ”Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, și ”face apel la guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup”.

Mesajul a fost transmis în arabă. ”Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul”, se mai menționează în înregistrare.

Românul, agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane, dar până în prezent nu a fost avansată nicio revendicare considerată credibilă.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie prin reiterarea jurământului de credință față de gruparea Statul Islamic, anunțat săptămâna trecută în numele Al-Mourabitoune de Adnan Abou Walid Sahraoui și apoi dezmințit într-un comunicat atribuit algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Revendicarea pare să fie deci un nou episod în lupta pentru influență în cadrul Al-Mourabitoune, grup născut în 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar și a Mișcării pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul statului Mali vizate de operațiunea franceză Serval, din 2013.

În comunicatul care îi este atribuit, Mokhtar Belmokhtar caracterizează jurământul către SI și ”califul musulmanilor Abou Baqr al-Baghdadi” nul și neavenit și reafirmă fidelitatea Al-Mourabitoune față de șeful Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri.

Specialiștii în domeniu din cadrul agenției mauritane au interpretat aceste declarații contradictorii drept un semn al ascensiunii lui Adnan Abou Walid Sahraoui în ierarhia grupului și al diviziunilor care ar putea să ducă la sciziune.

Adnan Abou Walid Sahraoui a vorbit de mai multe ori în numele Al-Mourabitoune, pentru a revendica răpiri, atacuri sau atentate sinucigașe în nordul statului Mali.

MAE a anunțat că informația este analizată de celula de criză interinstituțională, care continuă ”să colaboreze strâns cu partenerii internaționali ai României”.

Această celulă, organizată conform unei metodologii specific aprobate de CSAT în 2013, cuprinde reprezentanți ai MAE, SIE, SRI, MApN și Administrația Prezidențială. Potrivit Agerpres, ministrul de Externe Bogdan Aurescu se întoarce marți de urgență în țară, de la Bruxelles, unde participa la reuniunea omologilor din UE, în contextul acestor informații noi.