2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 5:10
No menu items!

Un fotograf al agenţiei de presă RIA Novosti a fost ucis în Ucraina

spot_img

Fotograful Andrei Stenin, în vârstă de 33 de ani, se afla în Ucraina din 13 mai şi lucra pentru agenţia de presă apropiată puterii RIA Novosti

andrei-stenin

Agenţia de presă rusă RIA Novosti a anunţat miercuri moartea, în Ucraina, a fotografului său Andrei Stenin, dat dispărut din 5 august, potrivit AFP.

Colegul nostru, fotograful Andrei Stenin este mort. S-a dovedit că nu era prizonier (…) A murit în urmă cu o lună“, a declarat Dmitri Kiselev, directorul agenţiei de presă.

“Maşina sa a fost vizată de tiruri şi a fost arsă pe o stradă din apropiere de Doneţk”, unul dintre bastioanele separatiştilor proruşi şi epicentrul luptei lor împotriva forţelor de la Kiev în estul Ucrainei, a precizat Kiselev într-un comunicat difuzat de numeroase posturi de televiziune ruseşti.

Postul de televiziune Rossia 24 a difuzat miercuri imagini cu maşina fotografului, care părea arsă.

Andrei Stenin urmărea o coloană de vehicule cu refugiaţi, protejată de separatişti, când a fost luat ca ţintă de armata ucraineană, ale cărei tiruri “au distrus peste zece maşini ale civililor”, potrivit Comitetului de anchetă din Rusia, echivalentul rus al FBI.

La 27 august, rebelii au predat anchetatorilor ruşi fragmente din cadavrele găsite în maşini (…), experţii au conchis că unul dintre ele este cel al lui Andrei Stenin“, a declarat comitetul într-un comunicat.

Responsabilii (de moartea sa) vor fi aduşi în faţa justiţiei“, a asigurat el.

Rusia a deschis la jumătatea lui august o anchetă privind dispariţia fotografului şi a privilegiat până în prezent ipoteza unei răpiri a acestuia de către garda naţională ucraineană.

“Din nefericire, când eram pe cale să facem tot posibilul, şi chiar imposibilul pentru a-l salva, Andrei nu mai era în viaţă”, a regretat Kiselev.

Fotograful Andrei Stenin, în vârstă de 33 de ani, se afla în Ucraina din 13 mai şi lucra pentru agenţia de presă apropiată puterii RIA Novosti, care aparţine agenţiei Rossia Segodnia.

D.M.