12.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 11:40
No menu items!

Un fost șef din SRI le-a dat probe parlamentarilor despre ascultări abuzive și dosare judecate de oamenii lui Kovesi. Condamnat de fostul consilier al șefei DNA

spot_img

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a declarat,joi, după audierea fostului şef al DJI Alba, Ioan Tarnu, că acesta a vorbit despre sute de numere de telefon ascultate abuziv, judecători apropiaţi de şefa DNA şi despre încălcarea regulamentelor interne, aducând probe.

Claudiu Manda a spus că fostul ofițer, lucrător cu o vechime de 27 de ani în SRI, a prezentat comisiei materiale, probe, înscrisuri, CD-uri, documente care sunt declasificate şi la care comisia poate să aibă acces. „Ne-a explicat despre aspecte care au două componente, pe de-o parte unele anchete forţate sau insistări de tot felul pentru a se face anumite anchete şi pe de altă parte informaţii pe care domnia s-a le-a prezentat instituţiilor de rang superior unde nu s-a întâmplat nimic, despre care spune că sunt de o gravitate extrem de mare, se vorbeşte despre milioane, zeci de milioane de euro”, a declarat preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Claudiu Manda, citat de Mediafax.

Ioan Tarnu a prezentat comisiei şi informaţii despre cazul Apostu şi Carabulea. „A prezentat o situaţie în care o persoană sau în numele unei persoane din conducerea SRI a fost apostrofat pentru mandatul pe care l-a avut SRI Alba şi anume de a pune în aplicare o autorizaţie de interceptare a unor posturi telefonice, plus chestiuni de bucătărie internă pe care nu pot să le dezvolt, dar le putem verifica. Domnia sa spune că au fost încălcate regulamentele interne”, a spus Claudiu Manda.

Fostul şef al DJI Alba a vorbit şi despre o firmă de software „care este în atenţia opinie publice, despre care se ştia de la momentul anului 2010 şi a despre care a informat la momentul anului 2010 despre diferite aspecte şi nu s-a luat nicio măsură la momentul respectiv”.

În privința cazului său personal, Ioan Tarnu le-a relatat parlamentarilor despre presiunile făcute asupra judecătorilor şi despre implicarea Laurei Codruţa Kovesi în dosarul său. „A vorbit inclusiv despre cazul domniei sale, despre arestrea domniei sale, dând exemple în care persoană din conducerea SRI i-ar fi spus: <<Predaţi cheile, ştampila, urmează să fiţi arestat (…) Vă rog să îi însoţiţi pe dânşii şi să mergeţi la DIICOT pentru a fi arestat>>. Spunea că ordonanţa de reţinere a fost eliberată la ora 17:00, dar la ora 9 şi 47 de minute apăruse deja în presă comunicatul că este reţinut şi urmează să fie arestat pentru 29 de zile, instanţa a respins propunerea de arestarea preventivă. Este un aspect pe care vrem să îl vedem, cum se întâmplă ca înainte să se ajungă la instanţă să apară în mass-media aceste aspecte. Domnia sa vorbea chiar despre o presiune făcută la adresa judecătorului, inclusiv mediatică, dar şi alt tip de presiuni pe care urmează să le clarifivăm”, a spus Manda.

Ioan Târnu a explicat în fața comisie ce s-a întâmplat în cazul său: „în prima instanţă am fost achitat, după care aici la Bucureşti am fost judecat de o anumită persoană sau un complet de judecată care avea apropieri cu doamna Kovesi, fost consilier al doamnei Kovesi dacă nu mă înşel”, a spus Târnu. Pentru că sentința definitivă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, se poate deduce că acesta este Horia Valentin Șelaru, singurul judecător de la instanța supremă care i-a fost consilier Laurei Codruța Kovesi. Șelaru a fost și șef al Secției de Urmărire Penală a Parchetului General. El a devenit judecător la ÎCCJ prin decretul semnat de Traian Băsescu în luna iunie a anului 2013.

Fostul ofițer a vorbit şi despre sute de ascultări abuzive pentru care a adus probe a spus preşedintele Comisiei SRI. „A vorbit despre ascultări abuzive, dar nu a indicat neapărat SRI, de sute de numere de telefon şi are probe în acest sens şi urmează să vedem daca este în competenţa noastră. Ascultări abuzive de sute de numere de telefon şi cereri de interceptare pe care le-au făcut şi care nu au fost aprobate în diferite speţe pe care le aveau în derulare”, a spus senatorul PSD.

Ioan Tarnu a fost condamnat, în martie 2016, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că a sprijinit o grupare de hoţi de utilaje din UE.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara au anchetat 24 de persoane pentru că ar fi făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene. Valoarea estimată a prejudiciului era de 4.500.000 de euro.

În cursul investigaţiilor a reieşit faptul că activitatea infracţională a membrilor grupării ar fi fost sprijinită de către locotenent-colonel Ioan Tarnu, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, şi Liviu Schiau, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.

Valeriu Motoc