3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 21:09
No menu items!

Un fost premier a leșinat în timpul procesului de corupție

spot_img

Fostul premier moldovean Vlad Filat, aflat în arest preventiv sub acuzația de corupţie, a leşinat, marţi, în fața unei instanțe de judecată din Chişinău.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, a leșinat, marți, în sediul Judecătoriei Buiucani, unde avea loc o şedinţă în dosarul său. Politicianul și-a revenit după câteva minute, potrivit unimedia.md. Un echipaj al serviciului medical de urgență a intervenit imediat revigorându-l pe Vlad Filat. Fostul premier a ieşit din sala de judecată ajutat de agenţi de poliţie.

Vlad Filat se află în arest preventiv din octombrie 2015, fiind acuzat de fraudă bancară şi luare de mită. Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a obţinut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). În alt dosar, liderul PLDM este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere. De asemenea, conform procurorilor, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Emanuel Stan