3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 10:02
No menu items!

Un fost pompier s-a folosit de campania pentru Mircea Diaconu și s-a înregistrat la BEC pentru euroalegeri. FOTOGALERIE

spot_img

Iustiuc Vasile_medalion

În plin regres al avântului electoral, peste un milion de români au semnat, teoretic,  pentru susținerea la alegerile europarlamentare pentru 11 candidați independenți. Dacă socotim și listele  depuse de partide, calculul duce la cifre amețitoare: cam 7 milioane de concetățeni sunt atât de interesați de politică încât au dat buzna la tarabele unde se adunau semnăturile. Lucru greu de crezut, ținând cont că, cel puțin în ceea ce îi privește pe independenți, ma mult de jumătate sunt iluștri necunoscuți.

Este clar că undeva există o problemă. Cel puțin în ce-l privește pe unul dintre candidații independenți, BEC a comis o gafă uriașă. A primit dosarul incomplet al unui candidat  care, de altfel, a strâns semnături pentru altul.

Pe baza informațiilor venite de la BEC, presa a publicat lista celor care s-au înscris oficial în cursa pentru europarlamentare – un regizor, tată a nouă copii, un avocat româno-american, un inginer fondator al unei publicații destinate românilor din străinătate, un doctor care s-a dovedit cam agramat când a candidat și pentru Primăria Sectorului 4, o fostă campioană la gimnastică și protagonistă a pictorialelor sexy din Playboy, un fost deputat PD, un chirurg român care profesează la Hamburg, actorul Mircea Diaconu, un inginer-cercetător stabilit în SUA și un fost aspirant la președinția României în 2009.

Adevărata bombă vine de la ultimul dintre cei înscriși ca independenți: Vasile Iuștiuc, fost pompier în cadrul ISU. Acesta poate marca o premieră mondială: a strâns semnături și pentru el, și pentru un alt candidat, anume pentru Mircea Diaconu. Dacă lui i-a mers prost, măcar a avut ceva succes cu taraba deschisă întru susținerea actorului. Iuștiuc a reușit să adune aproximativ 10 semnături „pe persoană fizică”, complet insuficiente pentru vreo candidatură. Asta însă nu a împiedicat Biroul Electoral Central să-i înregistreze dosarul! A primit numărul 17/ 26.03.2014, în timp ce Remus Cernea, de exemplu, care a reușit să adune semnăturile necesare, nu a fost primit pe motiv că nu le avea numerotate.

Vasile Iuștiuc recunoaște că este extrem de greu să strângi atâtea semnături într-un timp scurt. Pentru 100.000 ai avea nevoie cam de jumătate de an, spune el, ceea ce înseamnă că, cel puțin jumătate dintre candidațiii care au depus dosare complete, au falsuri printre semnături.

Când am văzut că eu nu pot aduna 100.000, m-am orientat. Întâi am vrut să ajut o domnișoară avocat, dar aceasta s-a dovedit neserioasă. Mă posomorâsem. Apoi am aflat că Mircea Diaconu a fost scos de pe listă și candidează independent. Imediat m-am dus să îl ajut și eu să strângă semnăturile. Am strâns și pentru mine câteva. Nu prea multe, ceva la 16-17. Apoi m-am dus la BEC să mă înregistrez. Am scos unul dintre tabele, cu 10 semnături, și mi s-a dat număr de înregistrare. Numărul 17 din 03.2014. Sigur o să mă respingă zilele viitoare. Dar acum pot face contestație! Mi se îngrădește dreptul liber la candidatură. Voi ataca pe fond legea pntru că nu mi se pare normal să avem astfel de opreliști.

Vasile Iuștiuc
penrtu Sursa Zilei

Candidatul cu 10 semnături vrea să ia atent la mână dosarele celorlalți pentru că, ne-a spus el, sigur va găsi acolo mari nereguli, mai ales că și modelul de tabel și legea s-au schimbat și oamenii își strânseseră, unii dintre ei, încă din vară semnăturile și acum ,,probabil că au modificat cu pastă albă pe foile alea, ceea ce înseamnă fals și uz de fals

BEC a precizat că, până pe 15 aprilie, vor fi analizate toate dosarele înregistrate și contestațiile formulate, iar în ziua limită vor fi anunțați candidații validați.

Nicoleta Vera