12.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 3:49
No menu items!

Un fost director FBI propune un plan în cinci puncte pentru restabilirea statului de drept în România

spot_img

Un fost director al FBI a cerut acțiuni dramatice pentru restabilirea statului de drept în România pe fondul escaladării îngrijorărilor cu privire la modul în care un mecanism anticorupție erodează libertatea și restricționează libertatea de exprimare.

Louis Freeh a elaborat un plan în cinci puncte pentru o țară care a produs știri la nivel global cu acuzații despre protocoalele secrete dintre serviciile secrete și diverse instituții, inclusiv Parchetul General sau Consiliul Superior al Magistraturii.

„Aceste protocoale secrete, ascunse poporulului român și de Legislativului care supraveghează SRI, reprezintă un acord sub acoperire pentru a înlătura statul de drept prin convertirea ofițerilor serviciilor de informații în agenți judiciari”, a spus fostul oficial american într-un interviu. „Acestea subminează integritatea și independența sistemului judiciar prin sprijinul nedrept al procurorilor și compromiterea independenței magistraților”, a adăugat Freeh.

„Aceste protocoale secrete au provocat o indignare justificată în Romania, în Uniunea Europeană și în Statele Unite”, a subliniat el.

Freeh, în vârstă de 68 de ani, a fost directorul FBI timp de opt ani după ce a fost numit de președintele Bill Clinton în 1993, încheind o carieră care a început ca agent special și devenind adjunct al procurorului general al Statelor Unite și judecător de circumscripție pentru Districtul de Sud din New York. Acum activează în calitate de consultant independent, prin intermediul companiei sale FGIS, inclusiv prin consilierea lui Puiu Popoviciu, care contestă condamnarea sa într-un dosar al DNA.

Louis Freeh dorește ca Guvernul României și Parlamentul să aibă în atenție următoarele măsuri pentru a remedia ceea ce el numește „o criză gravă de drept”.

1) Un angajament prin care investigharea și urmărirea faptelor de corupție să se facă în limitele legii, dar în cadrul legii;

2) Scutirea (anularea pedespelor) persoanelor care au fost condamnate fără un proces echitabil, cu dovezi insuficiente sau ilegale sau în baza protocoalelor judecătorilor controversați;

3) Înființarea unei comisii independente formate din judecători și experți de renume internațional împuterniciți pentru investigarea protocoalelor secrete, examinarea operațiunilor Parchetului General, DNA și SRI și oferirea de recomandări specifice pentru reformă;

4) Angajamentul Guvernului de a determina în mod confidențial judecătorii care au făcut obiectul „dosarelor” create în timp ce protocoalele erau în vigoare pentru a revizui natura acuzațiilor;

5) Crearea unor birouri care vor activa în domeniul răspunderii profesionale în cadrul Parchetului General, DNA și SRI, pentru a examina reclamațiile împotriva acestor agenții și a ofițerilor lor și a stabili standarde adecvate de conduită și responsabilitate.

Emanuel Stan