marți, 26 mai 2020 - 4:55

Un fake-news stârnește Africa! Președintele Madagascarului și mita OMS pentru otrăvirea remediului contra COVID-19

Premierul Olandei și-a pierdut mama, fără să o poată revedea din cauza COVID-19

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat luni că mama lui a murit recent şi că nu a putut-o vizita în ultimele săptămâni din cauza...

Dublul standard îngroapă guvernul britanic. Consilierul lui Johnson a încălcat carantina și are susținerea premierului

Criza care a îngenuncheat guvernul britanic cu privire la coundita consilierului Dominic Cummings, considerat arhitectul Brexit, a continuat să se adâncească, luni seară, după...

Șeful diplomației europene: „Ce trăim acum este sfârșitul dominației americane!”

„Analiștii vorbesc de multă vreme despre sfârșitul unui sistem (mondial) condus de Statele Unite și de emergența unui secol asiatic. Ceea ce e pe...

Pericol la BAC! UNIFARM nu s-a prezentat pentru semnarea contractului, iar MEC a reluat licitația pentru măști

UNIFARM nu s-a prezentat pentru a semna contractul de livrare a măștilor pentru elevi și profesori, motiv pentru care cu doar o săptămână înainte...

Președintele Madagascarului, Andry Rajoelina, ar fi declarat că Organizația Mondială a Sănătății i-a oferit 20 de milioane de dolari SUA pentru a otrăvi o băutură tonică pe bază de plante pe care a promovat-o ca tratament pentru Covid-19. Adevărul este că președintele Madagascarului a promovat băutura – vechi remediu antimalarie – atât de bine, încât mai multe țări africane o cer la export. Subiectul a fost relatat pe larg în presa internațională – CNN, revista Time, chiar relatează momentul prezentării remediului ca fiind o victorie a întregului continent african, întrucât vindecă de COVID-19 într-o săptămână.

Zeci de postări cu sute de mii de distribuiri și milioane de accesări din Tanzania, până în Africa de Sud arată, de o săptămână, că președintele Madagascarului a fost mituit de OMS ca să otrăvească remediul său care ar putea să oprească răspândirea SARS-CoV-2.

Informația a apărut și pe Twitter, unde a atras mii de reacții și pe site-uri web din întreaga lume. Aproape toate fac trimitere la ziarul Perspectiva Tanzaniei, a cărui ediție din 14 mai 2020 a titrat „OMS a oferit mită de 20 de milioane de dolari pentru a vedea medicamentul Covid-19 otrăvit – președintele Madagascar”.

Publicațiile susțin că Rajoelina spunea că i s-a oferit mită să otrăvească remediul pentru a-și ucide „frații săi africani”.

Pe 22 aprilie, Rajoelina a lansat Covid-Organics, un tonic pe bază de plante, afirmând că a vindecat deja două persoane infectate. De atunci a fost expediat către mai multe țări africane, în ciuda faptului că nu a trecut prin studii clinice. Uniunea Africană a solicitat date științifice privind „siguranța și eficacitatea” tonicului, în timp ce OMS a cerut, de asemenea, prudență.

Jurnalistii Africacheck au verificat dacă Rajoelina a spus postului France 24 că OMS i-a oferit 20 de milioane de dolari pentru a otrăvi Covid-Organics.

Pe 11 mai, Rajoelina a fost intervievat de Marc Perelman de la France24 și Christophe Boisbouvier de la Radio France Internationale. Cele două stații sunt deținute de guvernul Franței, care a fost conducătorul colonial al Madagascarului.

Pe 12 mai, France24 a publicat o traducere în engleză a interviului exclusiv de 17 minute, care a fost, de asemenea, preluat pe larg de alte publicații, precum BBC.

În interviu, Rajoelina a răspuns întrebărilor și criticilor despre Covid-Organics, pe care le-a descris ca un „remediu preventiv și curativ”.

Când i s-a cerut dovada, el a spus despre 171 de infecții cu Covid-19 în Madagascar, 105 și-au revenit fără să fi luat niciun alt medicament în afară de tonicul pe bază de artemisia. Țara a raportat primul deces din coronavirus la 17 mai, având 192 de infecții raportate la 19 mai.

Extractele din planta Artemisia annua sunt utilizate pentru tratamentul malariei. OMS spune că „plantele medicinale precum Artemisia annua sunt considerate posibile tratamente pentru Covid-19 și ar trebui testate pentru eficacitate și reacții adverse.”

Rajoelina a spus că remediul Covid-Organics a fost respins pentru că a fost dezvoltat de o țară africană săracă.

El a mai susținut că alte medicamente au fost susținute de OMS, în ciuda faptului că au fost dăunătoare, referindu-se la Mediator, un medicament pentru pierderea în greutate, care a fost ulterior legat de sute de decese în Franța și în alte țări europene.

Dar nicăieri în interviul France24 nu spune că OMS sau „europenii” i-au oferit mită să pună otravă în remediu, așa cum susțin publicațiile din Tanzania. De asemenea, nu au fost găsite alte interviuri în care a susținut această afirmație.

Perspectiva Tanzaniei a raportat inexact așadar. Într-un alt articol larg împărtășit, acesta susținea că, într-un raport, Banca Mondială a lăudat politica anti-Covid-19 a Tanzaniei.

Banca a negat acest lucru într-o declarație, spunând că raportul său nu a făcut nicio „mențiune specifică sau evaluare a răspunsului Covid-19 din Tanzania”.

Articolul original aici: Africacheck.

Conflict între Primărie și DSP București, după ce au fost depistați 75 de bolnavi de COVID-19 la un centru de asistență

47 de beneficiari și 28 de angajați ai unui centru pentru persoane dependente din București au fost depistați pozitivi la testarea COVID-19, a anunțat,...

Deputații europeni intervin în scandalul zilierilor români din Germania

Comitetul pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale urmează să explice marți presupuse încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și...

OMS suspendă studiile cu hidroxiclorochină la bolnavii COVID! România a investit în producția medicamentului

În urma rezultatelor unui studiu amplu, publicat de o revistă de specialitate, Organizația Mondială a Sănătății „sfătuiește” să folosească temporar clorochina sau derivații acesteia împotriva Covid-19,...

OMS s-a răzgândit iar! Al doilea val de COVID-19, puțin probabil

Maria Neira, directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat, luni, că modelele cu care se lucrează elimină "tot mai...

Dispariția virusului a înjumătățit șansele găsirii unui vaccin rapid pentru COVID-19

La scurt timp după ce americanii de la Moderna au anunțat studii de succes pentru faza 1 a vaccinului ARNm-19 COVID-19, alți doi candidați...