19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 20:16

Un deputat irakian acuză România că furnizează arme către Statul Islamic. Reacție dură a MAE

spot_img

Autoritațile de la București solicită clarificări și scuze

Zamili

Hakim Zamili, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Parlamentul Irakului, i-a cerut sâmbătă premierului Haider al-Abadi să intervină pentru a opri transportul de ”armament în valoare de 300 mil. $ adus din România de ISIS și finanțat de unul dintre statele învecinate”, potrivit publicației Iraqi News.

Zamili (foto) și Abadi sunt șiiți, iar organizația teroristă Statul Islamic reprezintă forma cea mai dură a insurgenței suniților, în conflitul sectar din Irak. Șiiții, care sunt majoritari în Irak, sunt sprijiniți de Iran, în timp ce suniții, majoritari în vestul Irakului, sunt sprijiniți de statele arabe, în special Arabia Saudită și Qatar.

Într-un comunicat transmis luni, Ministerul de Externe de la București a respins acuzațiile, pe care le-a catalogat drept ”complet nefondate”. MAE a solicitat scuze publice.

”Ambasada României la Bagdad a întreprins deja demersuri pe lângă autoritățile irakiene pentru lămurirea situației. Ambasadorul român a fost primit în regim de urgenţă, la 31 ianuarie 2015, de către președintele Parlamentului Republicii Irak și a prezentat poziția autorităților române în acest subiect. Oficialul irakian și-a exprimat regretul față de faptul că un membru al parlamentului a făcut astfel de afirmații denigratoare și a dat asigurări că va lua măsuri pentru clarificarea situației create”, potrivit unui comunicat al MAE.