3.1 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 2:35
No menu items!

Un Crăciun care ne va costa scump

spot_img

Producătorii de preparate din carne vor să majoreze preţurile, până la Crăciun, cu 10%, ca urmare a scumpirii materiei prime, utilităţilor şi combustibililor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Timiş a spus că după creşterile de preţuri la energie, gaze şi combustibili preţul cărnii a urcat în ultimele luni cu 15%.

Şeful ARC a adăugat că producătorii de mezeluri vor încerca să mărească preţurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă cu aproximativ 25% comparativ cu începutul anului.

Radu Timiș a spus că asociaţia sa va încerca să mărească preţul doar cu 10%. Producătorii de carne susţin că materia primă este mai scumpă şi că în fiecare săptămână au loc scumpiri.

Carnea de porc s-ar putea scumpi cu până la 15% până la Crăciun.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, spune şi el că piaţa din România este dereglată de faptul că, în apropierea sărbătorilor de iarnă, se taie trei milioane de porci în fundul curţii.

Nici la carnea de pasăre piaţa nu suportă majorări mari de preţuri, iar producătorii susţin că vând în pierdere şi cer scăderea TVA.

Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. Spune că producătorii scot bani din buzunar pentru a se menţine pe piaţă ”Reducerea TVA poate fi o soluţie imediată, dacă vrem să încurajăm vânzările. Dacă nu se va reduce TVA, se va pune problema insolvenţei pentru mulţi producători. Reducerea TVA va duce la diminuarea evaziunii fiscale şi la oferirea unor produse la preţuri accesibile”, a subliniat Ilie Van adăugând că producătorii de păsări ar trăi mai bine dacă ar vinde cerealele pe care le deţin decât să comercializeze carnea.