31.8 C
București
duminică, 3 iulie 2022 - 21:31
No menu items!

Un comandant ucrainean, capurat de ruși la Azovstal, și-a contactat soția. În ce stare sunt soldații

spot_img

Un comandant ucrainean, care a fost capturat de ruși de la Azovstal, a reușit să-și contacteze soția. Bărbatul a oferit detalii despre starea soldaților și despre modul în care sunt tratați.

Denis Prokopenko, comandantul batalionului Azov, a putut să-și sune soția, Kateryna. Femeia a declarat că i s-a spus și că prizonierii nu au fost supuși violenței. Nu este, în schimb, foarte clar dacă Prokopenko a fost capabil să vorbească liber în timpul conversației.

”A spus că este „OK” și a întrebat cum sunt. Am auzit din alte surse că sunt ținuți în condiții mai mult sau mai puțin satisfăcătoare”, a spus Kateryna Prokopenko pentru The Guardian.

Cel puțin 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, au fost transferați pe teritoriul stăpânit de Rusia săptămâna trecută, după ce uzina de oțel Azovstal din Mariupol a fost luată de forțele ruse.

Oficialii de la Kiev au sugerat că ar putea fi schimbați într-un schimb de prizonieri, dar unii oficiali ruși au cerut ca aceștia să fie judecați sau chiar executați pentru acuzații de ”terorism”.

Majoritatea luptătorilor Azov răniți sunt ținuți într-o închisoare din Olenivka, un sat din Donețk ocupat de ruși, dar un grup mai mic de luptători grav răniți se află într-un spital din orașul Novoazovsk, în aceeași regiune. Prokopenko a spus că, din câte știe ea, niciunul dintre luptători nu a fost dus în Rusia.

”Ei sunt hrăniți, li se dă apă. Condițiile îndeplinesc cerințele și nu au fost supuși violenței în această scurtă perioadă. Ce se va întâmpla în continuare, desigur, nu știm, dar în acest moment există terți – ONU și Crucea Roșie – care controlează situația”, a spus Kateryna Prokopenko.

                                                                                                                   Adina Silav