5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 18:37
No menu items!

Un balon de oxigen pentru Institutul Cantacuzino

spot_img

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că Institutul Cantacuzino va fi reorganizat, iar producţia de vaccinuri va fi administrată de Antibiotice Iaşi.

La acest proiect care se află pe masa guvernului, au lucrat Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, și alți oficiali din minister care încearcă să salveze Institutul Cantacuzino . Premierul a spus că atât cercetarea cât şi dezvoltarea vor rămâne autonome, susţinute de minister. Producţia urmează să fie administrată de cei de la Antibiotice, acolo unde statul are participaţie.

“Antibiotice Iaşi a fost şi este producătorul român cu cele mai bune rezultate, au profit, produc aici în România şi, repet, este o societate la care statul român are participaţia majoritară, deci avem controlul. E o idee de salvare a producţiei şi a cercetării”, a spus premierul la conferinţa “Health Forum – Finanţarea sistemului de sănătate 2013”.
Întrebat dacă producţia de vaccinuri va fi reluată anul acesta, premierul Victor Ponta a susţinut că în primul rând Institutul Cantacuzino trebuie să fie reorganizat.
“Va fi în primul rând reorganizat în aşa fel încât să supravieţuiască şi să aibă o perspectivă foarte clară pentru viitor, implicit ideea de a produce vaccinuri în România, la un preţ la cu totul şi cu totul diferit faţă de ceea ce eram obligaţi să importăm”, a explicat premierul.

În 2011, Institutul Cantacuzino a fost împins pe marginea falimentului de decizia guvernului de a nu mai cumpăra vaccinurile împotriva gripei porcine. Institutul produsese cinci milioane de doze însă populaţia a refuzat tratamentul. Curtea de Conturi l-a obligat să returneze banii primiţi pentru vaccinurile gripale aflate în diferite stadii de fabricare. Apoi guvernul i-a retras dreptul de fabricare pentru cele 10 tipuri de vaccinuri pe care le producea Institutul rămânând doar cu licenţa pentru vaccinul antigripal sezonier. În toamna anului trecut, i s-a retras dreptul şi pentru acest vaccine, guvernul decizând să permită direcţiilor de sănătate  judeţene să achiziţioneze  propriile reserve de vaccin.